Duimen voor beter weer: eind deze week vallende sterren kijken!

Sinterklaas heeft het land weer verlaten en dus is het tijd voor de allerlaatste meteorenregen van het kalenderjaar: de Geminiden. De maan gooit dit jaar geen roet in het eten, maar die bewolking zit wel in de weg. Het wordt dan ook nog spannend!

De Geminiden is het resultaat van planetoïde Phaethon. Deze heeft een spoor van stofdeeltjes achtergelaten en de baan van de aarde voert onze planeet in december door deze wolk van stofdeeltjes heen. Een deel van de stofdeeltjes verbrandt daarbij in de atmosfeer en dat zien wij als ‘vallende sterren’ of – een wetenschappelijk meer verantwoorde term – als meteoren.

Piek
De meteorenzwerm piekt dit jaar op donderdag 13 december. Dan zijn tot wel vijftig meteoren per uur te zien. In de dagen in aanloop en na de piek zijn ook al meteoren te zien, maar niet zoveel als op die bewuste donderdagavond en vrijdagnacht.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de grootste 3D-kaart van het heelal hebben onthuld?

Maan
De Geminiden beloofden een waar spektakel te worden dit jaar: er is geen sprake van helder maanlicht dat het zicht op de meteoren (deels) kan ontnemen. Toch zal nog moeten blijken of we ook in Nederland van de meteoren kunnen gaan genieten: de weersverwachtingen zijn niet zo best. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans aanwezig dat een dik wolkendek ons het zicht ontneemt. Maar: het is nog geen donderdag en het zou niet de eerste keer zijn dat de weermannen en -vrouwen ernaast zitten. Dus houden we nog even moed!

Mocht u donderdag in staat zijn om meteoren te gaan spotten, zoek dan een plek op waar u weinig last hebt van lichtvervuiling. Richt uw blik op het sterrenbeeld Tweelingen, hier lijken de meteoren namelijk uit afkomstig te zijn. Kleed u warm aan en heb eventjes geduld.

UPDATE: NASA heeft bekendgemaakt dat we mogelijk zelfs een dubbele sterrenregen kunnen verwachten. Wetenschappers verwachten dat donderdag ook een nieuwe meteorenzwerm acte de présence geeft en per uur voor zo’n dertig vallende sterren extra zorgt.

Bronmateriaal

"EarthSky’s meteor shower guide for 2012" - Earthsky.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Henry Lee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd