Donkere energie: bestaat het wel?

Wetenschappers Utane Sawangwit en Tom Shanks twijfelen of donkere energie echt bestaat. Op dit moment gaan wetenschappers ervan uit dat bijna drie vierde van het heelal uit donkere energie bestaat. Sawangwit en Shanks denken dat er iets mis is met het huidige standaardmodel van het heelal.

Uit kaarten van de WMAP-satelliet blijkt dat donkere energie aanwezig hoort te zijn. De kaarten tonen de kosmische achtergrondstraling van het heelal. De kosmische achtergrondstraling is de warmtestraling die is uitgezonden tijdens de oerknal. Door deze straling in kaart te brengen krijgen wetenschappers een goed beeld van hoe het heelal er kort na de oerknal uitzag.

De kosmische achtergrondstraling is niet gelijkmatig verdeeld. Koele en warme plekken wisselen elkaar af. Zonder de aanwezigheid van donkere energie kunnen deze rimpelingen in de kosmische achtergrondstraling niet verklaard worden.

Sawangwit en Shanks denken dat er een grote fout zit in de manier waarop WMAP-metingen zijn verwerkt. Hierdoor lijken de rimpelingen groter dan ze eigenlijk zijn. De rimpelingen zijn mogelijk zoveel kleiner, dat donkere materie of donkere energie niet nodig is om ze te verklaren.

PLANCK-satelliet
“Meer testen zijn nodig om het bestaan van donkere energie en donkere materie te bevestigen of te ontkennen”, zegt Shanks. “De Europese PLANCK-satelliet verzamelt op dit moment gegevens over de kosmische achtergrondstraling. Hopelijk levert dit nieuwe informatie en antwoorden op.”

Waarzegbol
Als het heelal geen donkere kant heeft, dan komt dit als een opluchting voor sommige theoretische fysici. Het huidige standaardmodel is te vergelijken met een waarzegbol: exotische deeltjes als donkere materie en donkere energie zijn namelijk nog niet eens bewezen. En daar zijn niet alle wetenschappers even blij mee.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd