Apollo 11-ruimtemissie: dit zag Neil Armstrong enkele minuten voor de landing

  Armstrong zette de automatische piloot uit en plaatste het ruimtevaartuig handmatig op de grond. En dit is waarom.

  Van de historische maanlanding zijn er heel wat foto’s en beelden beschikbaar. Waaronder een ‘filmpje’ gemaakt vanuit Aldrins raam waarin te zien is hoe de LM Eagle het oppervlak van de maan steeds dichter nadert. Wat we echter niet weten is wat Armstrong uit zijn raampje zag. Tot nu. Onderzoekers van de Arizona State University hebben een video gemaakt waarin te zien is hoe de landing van het ruimtevaartuig vanuit Armstrongs perspectief plaatsvond. Daarin wordt ook duidelijk waarom Armstrong de besturing van de maanlander overnam en de landing handmatig uitvoerde.

  Krater
  “Vanwege de kleine raampjes in de maanlander en de hoek van de fotocamera is er niet op beeld vastgelegd wat Neil Armstrong precies zag,” legt hoofdonderzoeker Mark Robinson uit. Daarom besloot het team de laatste drie minuten voor de landing te reconstrueren vanuit Armstrongs perspectief. Hierbij maakten ze gebruik van de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), die de landingsplaats – de Tranquility base – veelvuldig fotografeerde. Ook werden stemopnames van de crew tijdens die cruciale minuten onder de nieuwe video gemonteerd. Hieronder is de prachtige video te bewonderen.


  Links: de nieuwe beelden vervaardigd door onderzoekers van de Arizona State University. Rechts: de originele beelden gemaakt door Edwin Aldrin.

  Handmatig
  De befaamde maanlanding van de LM Eagle had eigenlijk op de automatische piloot moeten plaatsvinden. Maar terwijl de lander steeds verder afdaalde werd duidelijk dat deze recht op de West Krater afstevende. Deze krater heeft een doorsnee van zo’n 190 meter. Armstrong besloot de automatische piloot uit te schakelen en op zoek te gaan naar een veiliger landingsplaats. Die vond hij, zo’n halve kilometer verderop. Armstrong was waarschijnlijk de enige die het gevaar zag aankomen en was te druk met het besturen van de LM Eagle om de situatie te bespreken met de missiecontrole. Uiteindelijk wist Armstrong de LM Eagle veilig en wel op de maan te laten landen.

  We zullen nooit weten wat er gebeurd zou zijn als Armstrong niet zou hebben ingegrepen. De video geeft in ieder geval prachtig weer wat de astronaut mogelijk vanuit zijn raampje gezien moet hebben. Vlak voor de landing passeerde de LM Eagle trouwens nog een andere krater. Deze werd na de landing door Armstrong bezocht en gefotografeerd. Ook plaatste hij samen met Aldrin elf vlaggen op het oppervlak van de maan, waar er vandaag de dag nog zeker vijf van overeind staan.

  Het is komend weekend precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eersten voet op de maan zetten. Daarom verschijnen er deze week verschillende artikelen op Scientias.nl die verband houden met deze en latere Apollo-missies. Enjoy!

  Bronmateriaal

  "Flying the final approach to Tranquility Base" - Arizona State University

  Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/GSFC/Arizona State University

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd