Dit liedje lijkt muggen ervan te weerhouden om mensen te bijten

Je buren zullen er misschien wat minder blij mee zijn.

Het voorjaar komt er aan en daarmee worden ook muggen weer wakker. Erg vervelend. Zeker als jij degene bent die altijd gebeten wordt. Hoewel er genoeg middelen op de markt zijn die helpen tegen muggenbeten, komen onderzoekers nu met een nieuwe, en een wat opvallende methode om muggen weg te jagen: het liedje ‘Scary Monsters and Nice Spirits’ van DJ Skrillex.

Liedje
Dat muggen goede oren hebben, bleek al uit een eerdere studie. Daarin stelden wetenschappers dat muggen je van tien meter afstand horen praten. Maar de nieuwe studie gaat nog een stapje verder. Want uit de bevindingen blijkt dat muggen zich ook behoorlijk kunnen ergeren aan sommige geluiden. En het liedje van DJ Skrillex lijkt die noot geraakt te hebben.

Studie
In de studie verzamelden de onderzoekers een aantal Aedes aegypti-muggen, ofwel gelekoortsmuggen. Deze stekende mug verspreidt ziektes zoals de gele koorts, dengue en knokkelkoorts, maar kan ook het zika-virus overdragen. Vervolgens zette de onderzoekers de muziek aan en bestudeerden hoe vaak de muggen een prooi aanvielen, hoe vaak ze bijten en hun paringszin. “Geluid is cruciaal voor de voortplanting en overleving van veel dieren,” schrijven de onderzoekers in hun studie. “Lage trillingen vergemakkelijken seksuele interacties, terwijl lawaai ze juist verstoort.”

Minder bijten
Uit de bevindingen blijkt dat muggen die werden blootgesteld aan het liedje van DJ Skrillex, het minder op een prooi voorzien hadden, minder bijten en ook minder zin hadden om te paren dan muggen die de muziek niet te horen kregen. Hieruit blijkt dat de muggen op z’n zachtst gezegd niet zo’n fan zijn van de elektronische klanken.

Volgens de onderzoekers opent hun studie een heel nieuw veld in de zoektocht naar remedies tegen muggen. En die lijkt hard nodig. Zo bleek onlangs nog dat door toedoen van klimaatverandering, tegen het einde van deze eeuw een miljard mensen extra ziek kunnen worden door ziektes die door muggen worden overgedragen. “De bevindingen bieden nieuwe manieren voor de ontwikkeling van op muziek gebaseerde beschermings- en controlemaatregelen,” concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd