Diepst levende landdier ontdekt

Op een diepte van bijna 2000 meter hebben wetenschappers het diepst levende landdier ontdekt. Het is een blind primitief insect.

De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het blad Terrestrial Arthropod Reviews. Ze deden hun ontdekking in de diepste grot ter wereld: Krubera-Voronja in Abchazië, een gebied aan de Zwarte Zee.

Nieuw
In de grot troffen de onderzoekers in totaal vier nieuwe soorten aan. De soorten behoren tot de springstaarten. Dit zijn heel primitieve insecten zonder vleugels en zonder ogen. De soorten hebben de namen Plutomurus ortobalaganensis, Anurida stereoodorata, Deuteraphorura kruberaensis en Schaefferia profundissima gekregen.

WIST U DAT…

…onlangs ook het diepste hydrothermale veld werd ontdekt?

Diep
Het eerstgenoemde insect is het meest bijzonder. Dit dier gaat namelijk de boeken in als het diepst levende landdier ooit. Het exemplaar werd op een diepte van 1980 meter aangetroffen.

De bijzondere insecten zijn helemaal op een leven op grote diepte en in totale duisternis aangepast. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen pigment. Dat hebben ze ook niet nodig: pigment beschermt tegen ultraviolette straling, maar deze insecten zien toch geen daglicht. En zonder licht hebben ook ogen weinig zin, vandaar dat ook deze ontbreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd