Deze pinguïn blijkt een latrelatie te hebben

pinguin1

Een groot deel van het jaar zijn een mannetje en vrouwtje die samen een stelletje vormen maar liefst 600 tot 2500 kilometer van elkaar vandaan!

Dat hebben onderzoekers ontdekt. De wetenschappers bestudeerden de pinguïnsoort Eudyptes chryscocome. Pinguïns van deze soort zijn monogaam. Maar de onderzoekers vroegen zich af of de pinguïns ook veel tijd met elkaar doorbrachten. Om dat te achterhalen, voorzagen ze verschillende pinguïns van een zendertje.

Honderden kilometers
Toen de onderzoekers de gegevens bekeken, waren ze verbaasd. De pinguïns bleken maar een heel klein deel van het jaar samen door te brengen. Alleen tijdens het broedseizoen kwamen de mannetjes en vrouwtjes bij elkaar. Buiten dat seizoen gaan de mannetjes en vrouwtjes elk huns weegs en zijn ze gemiddeld 600 kilometer van elkaar vandaan. Sommige pinguïns waren buiten het broedseizoen om echter wel 2500 kilometer van hun partner verwijderd.

WIST JE DAT…

Waarom?
Waarom de pinguïns buiten het paarseizoen om ‘latten’, weten de onderzoekers niet goed. Ze merken op dat de gebieden waarin mannetjes en vrouwtjes in de periode dat ze van elkaar gescheiden zijn, vertoeven sterk op elkaar lijken. Het is dus niet zo dat een vrouwtje naar een ander gebied reist dan een mannetje omdat ze een andere voorkeur heeft voor een leefomgeving of voedsel.

Verder merken de onderzoekers op dat uit hun studie blijkt dat vrouwtjes het nest zo’n zes dagen eerder weer verlaten dan de mannetjes. Wanneer ook de mannetjes het nest verlaten is het onbegonnen werk om de vrouwtjes nog op te sporen en in te halen. Wellicht kiezen de pinguïns er daarom voor om elkaar tijdens de broedseizoenen door niet op te zoeken, maar gewoon weer ‘af te spreken’ bij het nest wanneer de paartijd is aangebroken.

Bronmateriaal

"Mates but not sexes differ in migratory niche in a monogamous penguin species" - Biology Letters
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ben Tubby (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd