De tijd stoppen? Ja, het kan!

Wetenschappers van de Johns Hopkins universiteit hebben een unieke manier gevonden om de tijd stil te zetten. Zij zijn erin geslaagd om een nieuwe kalender te creëren. Het grote voordeel: iedere week is hetzelfde.

Deze kalender is het resultaat van computerprogramma’s en wiskundige formules. Stel, u bent geboren op 2 februari, dan bent u volgens de Hanke-Henry-kalender altijd op een woensdag jarig. Eerste Kerstdag valt altijd op zondag. En Koninginnedag? Dat vieren we in Nederland op maandag.

“Wij hebben een stabiele en betrouwbare kalender gemaakt, die ieder jaar hetzelfde is”, zegt astrofysicus Richard Henry. “Ieder jaar kunnen we onze activiteiten op dezelfde manier plannen, omdat we altijd weten op welke weekdag een bepaalde datum valt.” Maar er zijn meer voordelen. Volgens de wetenschappers vereenvoudigt de nieuwe kalender financiële berekeningen, zoals renteberekeningen. En Eerste Kerstdag op zondag is voor veel werkgevers economisch een stuk aantrekkelijker dan Eerste Kerstdag op een werkdag.

364 dagen
De nieuwe kalender telt 364 dagen. Alle maanden hebben 30 dagen, behalve de maanden maart, juni, september en december. Deze maanden zijn 31 dagen lang. Aangezien een aards jaar 365,2422 dagen lang is, moet er één keer in de paar jaar een extra week worden toegevoegd aan december. Dit betekent dat december dan 38 dagen lang is.

Weg verjaardag?
Natuurlijk zijn er dagen die verdwijnen, zoals 31 januari, 31 oktober, 31 juli en 31 mei. Wat moeten mensen doen die op één van deze dagen jarig zijn? “Vier uw verjaardag dan op de dag die u het beste uitkomt”, zegt Henry. “Stel, u bent op 31 januari, dan kunt u ervoor kiezen om uw verjaardag op 30 januari te vieren óf het weekend na 30 januari.”

Overstappen: ja of nee?
Richard Henry en zijn collega Steve Hanke hopen dat landen de komende jaren massaal overstappen op hun nieuwe kalender. Wat vindt u? Is het de hoogste tijd om de huidige Gregoriaanse kalender – die stamt uit 1582 – te laten vallen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd