De tien meest bijzondere ontdekkingen op rij

Het International Institute for Species Exploration van de Arizona State University en een commissie bestaande uit wetenschappers die nieuwe dieren en planten opzoeken en classificeren hebben een top tien gemaakt van alle ontdekkingen van 2009. En daar zitten heel wat bizarre vondsten in.

Nepenthes attenboroughii
Deze plant heeft enorme kelken die wel zo’n 30 bij 16 centimeter groot kunnen worden. In de kelk zit een vloeistof waarmee de plant insecten vangt. De nepenthes attenboroughii is te vinden op de Filipijnen.

Nepenthes attenboroughii. Foto: Alastair S. Robinson

Swima bombiviridis
Deze zwemmende worm heeft een geheel eigen verdedigingstechniek. Het diertje gooit bommetjes die een groen licht afgeven. De worm komt voor in de Verenigde Staten, onder meer voor de kust van Californië.
Swima bombiviridis. Foto: K.J. Osborn

Dioscorea orangeana
Deze eetbare broodwortel is te vinden op Madagascar. De plant valt op, omdat deze meerdere lobben heeft. Meestal hebben broodwortels er maar één. Volgens de ontdekkers van de dioscorea orangeana zou deze plant op de lijst met bedreigde soorten thuishoren.
Dioscorea orangeana. Foto: Claude Marcel Hladik

Aiteng ater
De ontdekking van deze slakjes leidde tot een kennismaking met een geheel nieuwe familie slakken. De aiteng ater lijkt veel op andere slakkensoorten, maar houdt er heel andere eetgewoonten op na. Zo eet de slak insecten in plaats van algen. De slakjes zijn te vinden in Thailand.
Aiteng ater. Links zijn twee volwassen slakjes te zien. De rechtse slak moet nog volwassen worden. Foto: Cornelis Swennen

Histiophryne psychedelica
Deze hengelaarsvis draagt in het Engels de naam frogfish. Erg verwonderlijk is dat niet. Hoewel er vele verschillende soorten hengelaarsvissen zijn, springt dit exemplaar er toch echt uit: het diertje heeft namelijk een platgedrukte kop. Deze frogfish komt onder meer nabij Indonesië voor.
Histiophryne psychedelica. Foto: David Hall / Seaphotos.com

Nephila komaci
Deze spin is de grootste nephila ooit gevonden. De spinnensoort bouwt naar alle waarschijnlijkheid gigantische webben die gemakkelijk meer dan een meter in doorsnee zijn. De spin komt voor op Madagaskar.
Nephila komaci. Foto: Matjaž Kuntner

Phallus drewesii
Deze bijzondere paddenstoel komt onder meer in Afrika voor. De paddenstoel is zo’n vijf centimeter lang. Waar deze bijzondere schimmel aan doet denken, behoeft natuurlijk niet te worden uitgelegd. Ook de naam phallus lijkt voor zichzelf te spreken.
Phallus drewesii. Foto: Brian A. Perry / University of Hawai'i at Hilo

Danionella dracula
De mannetjes van deze bijzondere soort hebben wortelvormige giftanden die ze gebruiken om te vechten met andere mannetjes. Het is voor het eerst dat er in deze vissoort tandachtige structuren zijn gevonden. De vis komt onder meer voor nabij Myanmar.
Danionella dracula. Foto: Ralf Britz / The Natural History Museum

Gymnotus omarorum
Deze elektrische vis heeft een bijzonder verhaal. Het dier wordt namelijk al zo’n dertig jaar ingezet als een model dat moet helpen de elektrische organen en communicatie via elektrische signalen te begrijpen. Pas afgelopen jaar ontdekten de wetenschappers opeens dat deze vis geen bestaande, maar een nieuwe soort was. De vis komt voor in Uruguay.
Gymnotus omarorum. Foto: James Albert

Chondrocladia (meliiderma) turbiformis
Deze vleesetende spons mag niet in het rijtje ontbreken. Vijftien jaar geleden werd de eerste vleesetende spons gevonden en tegenwoordig weten we dat er vele varianten bestaan waarvan de chondrocladia er één is. De spons komt voor in Nieuw-Zeeland.
Chondrocladia (meliiderma) turbiformis. Foto: Jean Vacelet

De wetenschappers stellen de top 10 met daarin nieuw ontdekte dieren en planten jaarlijks samen.

Bronmateriaal

"Top 10 New Species - 2010" - Species.asu.edu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd