De Perseïden gekiekt: de mooiste foto’s van de mooiste meteorenzwerm

Dit weekend piekten de Perseïden: de mooiste meteorenzwerm van het jaar. En dus konden er – mede dankzij het prachtige heldere weer – op heel veel plekken meteoren worden gezien. De Perseïden gemist of kunt u er geen genoeg van krijgen? Gelukkig hebben we de foto’s nog!

In een flink deel van Nederland was het in de nacht van zaterdag op zondag (nagenoeg) helder weer. Een uitgelezen mogelijkheid om ‘vallende sterren’, oftewel meteoren te zien. En die waren er in die nacht genoeg. Meteorenzwerm de Perseïden bereikte namelijk een hoogtepunt: per uur waren soms wel tientallen meteoren te bezichtigen. Deze meteoren worden onterecht ook wel aangeduid als ‘vallende sterren’. In werkelijkheid zijn het echter stofdeeltjes die door een komeet zijn achtergelaten. Zodra de aarde door de baan van de komeet beweegt (en dat gebeurt elk jaar in augustus) verbranden die stofdeeltjes in de atmosfeer. En dat is goed te zien: wij zien dan een streepje licht.

Dat is bijvoorbeeld mooi op onderstaande foto’s te zien. De foto’s zijn gemaakt door Paul van Leeuwen.

Een meteoor. Foto: Paul van Leeuwen.
Linksonder ziet u nog een meteoor. Foto: Paul van Leeuwen.

Maar niet alleen in Nederland kon genoten worden van de de meteorenzwerm. Ook in bijvoorbeeld Duitsland en de Verenigde Staten waren genoeg meteoren te zien.

Een prachtig spoortje licht. Deze foto werd gemaakt in Duitsland en is van de hand van Thomas Hamburg (via Spaceweather.com).
Een meteoor schiet voor de sterren langs. Deze foto werd gemaakt in de VS. Foto: Brad Goddard (via Spaceweather.com).
Deze foto werd gemaakt in Iran, door Mohammad J. Fahimi (via Spaceweather.com).

Meer mooie foto’s van ‘vallende sterren’ zien? Bekijk dan deze galerij eens. Bekijkt u de meteoren liever ‘live’? Ook dat kan nog. Hoewel het maximum van de Perseïden erop zit, zijn er ook de komende nachten nog genoeg meteoren te zien.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed Sweeney (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd