Curiosity viert jaar op Mars met selfie

selfie

Feest op Mars. De rode planeet mag zich alweer één Martiaans jaar verheugen in de aanwezigheid van Marsrover Curiosity. Het is vandaag precies 687 aardse dagen (oftewel: 1 Marsjaar) geleden dat de rover op de rode planeet landde.

Curiosity viert de mijlpaal zelf ook. Hij maakte ter ere van zijn eerste jaar op Mars een fraaie selfie.

Doelen
Het feest is extra groot, omdat Curiosity zijn belangrijkste doel in dat eerste Marsjaar al behaald heeft. De rover kon in het eerste jaar vaststellen dat de omstandigheden op Mars ooit gunstig waren voor microbieel leven.

Tegenslag

Het eerste jaar van Curiosity wordt niet enkel gekenmerkt door vreugde en mooie ontdekkingen. Er zat ook wel eens iets tegen. De grootste tegenslag vond eind 2013 plaats. Toen ontdekten onderzoekers dat de wielen van de rover veel sneller sleten dan men verwacht had. Regelmatig wordt de route van de rover dan ook bijgesteld om verdere slijtage te beperken. Naar verwachting zal de slijtage van de wielen de levensduur van de rover echter niet beperken.

Meer
Maar in 687 dagen kon Curiosity meer bewerkstelligen. Zo deed hij onderzoek naar de straling waar eventuele Marsreizigers voor en na aankomst op Mars aan bloot zullen worden gesteld. Ook deed hij onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van Mars’ atmosfeer en stelde hij voor het eerst de leeftijd van gesteente op Mars vast.

Momenteel is Curiosity nog altijd onderweg naar Mount Sharp. Daar zal de rover onder meer onderzoek gaan doen naar hoe het klimaat van Mars zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Onderzoekers zijn natuurlijk met name benieuwd of ook hier sporen gevonden worden van omstandigheden die Mars ooit tot een geschikte plaats voor leven maakten.

Bronmateriaal

"NASA’s Mars Curiosity Rover Marks First Martian Year with Mission Successes" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd