Hoe aspartaam ons beduvelt

  Aspartaam is niet kankerverwekkend, maar beduvelt ons lichaam wel. Onze columnist legt uit hoe het stofje dat doet.

  Goed, aspartaam is dus niet kankerverwekkend. Het is tenslotte niets anders dan twee aan elkaar gekoppelde eiwitten die toevallig zoet smaken. En een zoete smaak zonder calorieën, dus wat wilt u nog meer? Maar dat wil niet zeggen dat aspartaam alleen maar voordelen heeft. Want wie veel van deze kunstmatige zoetstof eet, blijkt namelijk op langere termijn juist dikker te worden. Waarom? Omdat u er honger van krijgt.

  Glucose
  Wie snel energie nodig heeft, moet suiker eten of drinken. En het liefst glucose. Glucose wordt bijzonder snel opgenomen in uw bloed en uw spieren gebruiken dit als brandstof. Zo staat het in ieder geval in de schoolboekjes, maar in de praktijk werkt het toch net iets anders. Spieren lopen niet op glucose, maar op glycogeen en het maken hiervan duurt een tijdje. Zodra de glucose in uw lichaam is omgezet in glycogeen is de sportwedstrijd al lang afgelopen. En direct glucose inspuiten in het bloed verhoogt of verbetert dus ook geen enkele sportprestatie.

  Meer

  Meer lezen van Cees? Wat dacht u van zijn column waarin hij uitlegt dat gif overal is? Of zijn column over de mythe dat bij volle maan meer kinderen worden geboren.

  Hersenen
  Toch blijkt uit onderzoek dat als een slokje suikerwater in de mond wordt genomen en direct weer wordt uitgespuugd, dit de sportprestatie verhoogt. De smaak van suiker zorgt dus voor extra energie die blijkbaar al ergens in het lichaam aanwezig is. Het lichaam snapt meteen dat er energie aankomt en geeft zelfs de laatste voorraad vast vrij. Bij een drankje welk gezoet is door een zoetstof zoals aspartaam, en welke dus nul calorieën bevat, neemt het uithoudingsvermogen niet toe. Onze hersenen onderscheiden dus foutloos zoete stoffen die energie bevatten en zoete stoffen die geen energie bevatten.

  Calorieën
  Dat klinkt alsof het geen enkel probleem is, maar dat kan het wel worden. Want wie een drankje drinkt met aspartaam houdt het lichaam knap voor de gek. Een zoete stof die geen energie levert! Daar weet het lichaam geen raad mee en om dit op te lossen gaat het vragen om écht suikers, dus échte calorieën. Want wie met een zoete drank calorieën belooft, moet deze ook leveren. Anders is het niet eerlijk. Die calorieën komen er dus echt wel. Linksom, dan wel rechtsom.

  En het blijkt inderdaad uit Amerikaans onderzoek dat light-gebruikers op ten duur niet afvallen. Dus wat is nu beter? Suiker of aspartaam? Twee zoete smaken met beiden voor- en nadelen. Van beiden krijgt u uiteindelijk extra calorieën binnen, van beiden wordt u niet hyperactief, van beiden krijgt u geen kanker. Zegt u het maar. Maar ook de mensen die hun hoop hebben gericht op de ‘nieuwste’ zoetsof stevia, zijn gewaarschuwd. Ook hiermee houdt u uw lichaam voor de gek. En ook hiervan zult u dus op termijn niet afvallen. Ik zou kiezen voor het gewone calorierijke suiker. Maar zoals met zoveel in de wereld van de voeding: gebruik het met mate.

  Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens een kijkje op zijn eigen site.

  Bronmateriaal

  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Funkyah (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd