China’s dode maanrover komt weer tot leven

yutu

De verhaallijn van China’s maanwagentje Yutu zou in een soap niet misstaan. Verklaarde een Chinees staatsmedium de rover gisteren nog dood: vanmorgen meldt een ander Chinees staatsmedium dat Yutu toch weer wakker is geworden.

“Yutu is weer tot leven gekomen,” meldt een woordvoerder van de Chinese maanmissie aan Xinhua, het grootste Chinese staatsmedium. “De rover heeft nog een kans om gered te worden nu blijkt dat deze nog steeds leeft.”

Problemen
Yutu kwam eind januari in de problemen. En die problemen kwamen op het slechtst mogelijke moment: kort voor de veertien dagen durende nacht op de maan inviel. Onduidelijk was dan ook of Yutu door die problemen wel in staat zou zijn geweest om zich op die lange, koude, donkere nacht voor te bereiden. De kans was aanwezig dat Yutu zich niet tegen de kou had kunnen beschermen en diverse instrumenten – en daarmee wellicht de hele missie – als verloren moesten worden beschouwd. Maar de Chinezen konden niets anders doen dan afwachten: pas na de maannacht zou het mogelijk zijn om weer contact te zoeken met Yutu.

Verloren
Die maannacht kwam gisteren tot een einde en dus riepen de Chinezen hun rover op. Zonder resultaat, zo meldde het Chinese staatsmedium CNS. De Chinezen konden geen contact leggen en dus moest het maanwagentje als verloren worden beschouwd.

Maar Xinhua komt vanmorgen met verheugend nieuws. Yutu is toch weer wakker geworden. Onduidelijk blijft echter met welke problemen het wagentje kort voor de maannacht te kampen had, waar die problemen door veroorzaakt werden en of die problemen blijvende gevolgen hebben voor het verloop van de verdere missie.

Bronmateriaal

"China Focus: China's lunar rover wakes up" - Xinhuanet.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd