China verdubbelt zonne-energie dit jaar nog

China heeft de smaak te pakken en gaat dit jaar nog 1,8 gigawatt van haar energie uit zonlicht halen. Een verdubbeling!

Op dit moment haalt China nog geen 1 gigawatt energie uit zonlicht. Maar nog dit jaar hoopt het land de bijna 2 Gigawatt aan te stippen.

Opmars
En dat is indrukwekkend. China is echter al langer bezig aan een opmars. Op dit moment staat het land op de zevende plaats in de ranglijst met landen en de hoeveelheid zonne-energie die ze opwekken. Als de 1,8 gigawatt dit jaar gehaald wordt, stijgt het land door naar de vijfde plaats.

WIST U DAT…

…zonnepanelen dubbelop werken: ze koelen en verwarmen huizen ook!

Subsidie
Hoe krijgt China het voor elkaar om zonne-energie zo snel het land te laten veroveren? Met geld, natuurlijk. De overheid heeft de mensen die zich in het land bezighouden met zonne-energie beloofd dat ze voor elke kilowattuur 1 yuan (ongeveer 10 eurocent) krijgen. En die subsidie slaat aan: zonnepanelen zijn populairder dan ooit.

Benieuwd hoe de top van het lijstje met landen en hun zonne-energie eruitziet? De ranglijst wordt aangevoerd door Duitsland. Hier wordt jaarlijks 17 GW aan zonne-energie geproduceerd. Italië staat tweede met 7 GW, gevolgd door Amerika. Overigens is onduidelijk hoelang de ranglijst er nog zo uitziet: de opmars van China is nog lang niet ten einde.

Bronmateriaal

"China Will Double Solar Power Capacity By End Of 2011 to 2 Gigawatts" - Treehugger.com
"China's Feed-In Tariff to Boost Solar Capacity 10-Fold in 5 Years" - Treehugger.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Theregeneration (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd