Bultrug zwemt recordafstand van 10.000 kilometer

Een vrouwelijke bultrug heeft ongeveer een kwart rondje rondom de aarde gezwommen en zo minimaal 10.000 kilometer afgelegd. Dat concluderen onderzoekers op basis van foto’s. Het is de langste reis die een dier ooit onder het toeziend oog van mensen maakte. Bultruggen reizen normaal gesproken hooguit 5.000 kilometer om te paren.

De dieren leggen de enorme afstanden dus af om een partner te zoeken. Dat deze vrouwelijke bultrug daar maar liefst 10.000 kilometer voor maakte, geeft volgens de onderzoekers aan hoe flexibel de dieren zijn.

Via Antarctica
De vrouwelijke bultrug werd twee keer gefotografeerd. Eén keer in Brazilië en later voor de kust van Madagaskar. De kortste weg tussen deze twee locaties telt 9.800 kilometer. Onderzoeker Peter Stevick is ervan overtuigd dat de bultrug deze afstand in twee stukken heeft afgelegd. “Ik zou stellen dat dit dier de normale route naar Antarctica heeft gevolgd (om daar te eten, red.) en daarvandaan naar Madagaskar is gegaan.”

Staartvin
Naar verwachting is de bultrug vanaf Brazilië naar de Zuidelijke Oceaan gezwommen en daarvandaan in de Indische Oceaan terecht gekomen. De onderzoekers konden het dier op de foto’s identificeren aan de hand van diens staartvin. Elke bultrug heeft aan de onderkant van diens staartvin een unieke tekening.

WIST U DAT…

…bultruggen ook vriendschappen vormen?

Vrouwtje
Het is zeer zeldzaam dat bultruggen zover reizen. Het is nog bijzonderder dat in dit geval een vrouwtje de verre reis maakte. Over het algemeen zijn het de mannetjes die de zeeën verkennen op zoek naar een partner.

Naar verwachting heeft de bultrug er zeker enkele weken over gedaan om de 10.000 kilometer af te leggen. De onderzoekers hopen het dier binnenkort weer ergens tegen te komen of andere bultruggen hetzelfde te zien doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd