Brein van één van ‘s werelds eerste roofdieren gevonden

lyararapax

Een internationaal team van paleontologen heeft de goedbewaarde, gefossiliseerde hersenen gevonden van de Lyararapax. Dit roofdier leefde 520 miljoen jaar geleden tijdens het Cambrium en behoort tot de groep van de anomalocarididen: een soort reuzengarnalen.

Fig. 3 layered“Verrassend genoeg is het brein van dit roofdier veel minder complex dan de hersenen van zijn prooien”, onthult onderzoeker Nicholas Strausfeld van de universiteit van Arizona. “De hersenen van de Lyararapax hebben veel weg van die van hedendaagse fluweelwormen.” Dit is goed te zien op de afbeelding rechts. De fluweelworm is groen, het fossiel van de Lyararapax is grijs. Voor de hersenen ligt een zenuwknoop, waaruit verschillende zenuwen ontspringen.

De onderzoekers troffen – tot hun verbazing – ook klauwen aan. Deze twee klauwen waren aanhangels die zich voor de ogen van de Lyararapax bevonden. Overigens lijken de klauwen indrukwekkender op de afbeelding dan dat ze in het echt waren. De Lyararapax was slechts 12 centimeter groot. Een kleintje in vergelijking met andere anomalocarididen, die een meter lang konden worden.

Links een tekening van de Lyrarapax, rechts een foto van het fossiel. Zie je de X-structuur bovenin? Dit is het brein van de Lyararapax.
Links een tekening van de Lyrarapax, rechts een foto van het fossiel. Zie je de X-structuur bovenin? Dit is het brein van de Lyararapax.

Misschien heeft de Lyararapax een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onze hersenen. “Met de komst van roofdieren werden prooien gedwongen om slimmer te worden”, legt Strausfeld uit. “Ze leerden om gevaar te herkennen en om snel ontsnappingsmogelijkheden te vinden. Mogelijk werden verbindingen in de hersenen hierdoor in korte tijd veel complexer.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd