Blijven de spaceshuttles tot 2017 vliegen?

De kans bestaat dat de spaceshuttles dit jaar niet met pensioen gaan. Dit meldt Florida Today. Het bedrijf United Space Alliance wil de shuttles Atlantis en Endeavour vanaf 2013 gebruiken om astronauten te vervoeren naar het internationale ruimtestation. Hierdoor zijn de Verenigde Staten minder afhankelijk van andere partners, zoals Rusland en Europa. Het plan van United Space Alliance komt wel met een flink prijskaartje: 1,5 miljard dollar per jaar.

“We dachten dat het wel een goed idee zou zijn, aangezien de spaceshuttle een ruimtevaartuig is dat zichzelf al heeft bewezen”, vindt Mark Nappi van United Space Alliance (USA). USA is een samenwerkingsverband van Boeing en Lockheed Martin, dat verantwoordelijk is voor het beheer van het internationale ruimtestation en de de shuttlevloot. “De spaceshuttle is veilig, heeft een lange geschiedenis en we weten hoe dit ruimtevaartuig werkt.”

LANCERING STS-132

De lancering van de spaceshuttle Atlantis op 14 mei 2010. Zoals het er nu naar uitziet gaat Atlantis nog één keer naar het ruimtestation, namelijk in juni 2011.

Hoop voor werknemers
United Space Alliance gaat het idee onderzoeken. Als de shuttle vanaf 2013 weer wordt ingezet, dan is dat goed nieuws voor werknemers van United Space Alliance. Er zullen dan immers minder gedwongen ontslagen vallen. In 2010 lekte het nieuws uit dat USA meer dan duizend werknemers moet ontslaan na de laatste shuttlevlucht.

Plan in een notendop
USA is van plan om twee vluchten per jaar te organiseren naar het ruimtestation, namelijk met de shuttles Atlantis en Endeavour. Het commerciële programma stopt in 2017, waarna de eerste private ruimtetaxi’s beschikbaar zijn.

“Het overwegen waard”
“Er zijn opties nodig waar we op terug kunnen vallen”, vindt Scott Pace van de George Washington universiteit. “Het idee van United Space Alliance is duur, maar het plan is het overwegen waard.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd