Binnenkort nog maar 40 mensen in de race voor een enkeltje naar Mars

Mars One is klaar voor de derde selectieronde en zal binnenkort 60 wanna-be astronauten naar huis sturen. Zij kunnen een enkeltje Mars op hun buik schrijven.

Op dit moment zijn er nog 100 mensen in de race voor een enkeltje naar Mars, maar dat gaat snel veranderen. Mars heeft een derde selectieronde aangekondigd. Aan het eind van deze selectieronde kunnen 60 mensen hun koffers pakken en terugkeren naar huis. Hun Mars-avontuur zit er dan op.

De selectieronde
De derde selectieronde neemt zo’n vijf dagen in beslag. Tijdens de selectieronde zullen de overgebleven 100 kandidaten elkaar voor het eerst allemaal face-to-face ontmoeten en voor het eerst een groepsopdracht op zich nemen. Het is de bedoeling dat de 100 kandidaten zelf tien teams van tien personen maken. Enige voorwaarde is dat die groepen voor de helft uit mannen en de helft uit vrouwen bestaan en qua leeftijd en nationaliteit divers zijn.

Waarom?

Wat bezielt mensen om voorgoed naar Mars te gaan? We vroegen het twee Nederlanders die zich ook inschreven bij Mars One. Lees hun verhaal hier.

Uitdagingen
Zodra de kandidaat-astronauten een groep hebben gevormd, is het tijd voor het echte werk. Gedurende een aantal dagen krijgen ze met tal van uitdagingen te maken. Gekeken zal worden hoe goed de groepen in staat zijn om in lastige omstandigheden en met beperkte middelen problemen op te lossen. Ook de creativiteit en precisie van de groep en de communicatie in de groep wordt in de gaten gehouden. Kandidaten worden vervolgens op basis van hun gedrag in en buiten de groep beoordeeld. Elke dag zullen tien tot twintig kandidaten hun droom in duigen zien vallen.

Competenties
“De uitdagingen zijn zo ontworpen dat ze een beeld geven van de belangrijkste competenties van de kandidaat,” stelt Norbert Kraft, namens Mars One. “Daarnaast doen de kandidaten na elke uitdaging individueel verslag, wat ons weer inzicht geeft in de moraal, motivatie, normen, overlevingsstrategieën en besluitvorming.”

Mars One is een private non-profit organisatie die zich ten doel gesteld heeft een kolonie op Mars te stichten. De organisatie wil in 2020 een onbemande missie naar Mars sturen die de weg vrij moet maken voor de eerste bemande missie die gepland staat voor 2026. Maar wie gaan – als Mars One het technologisch en financieel allemaal rond krijgt – in 2026 naar Mars? Meer dan 165.000 mensen hadden daar oren naar en schreven zich bij Mars One in als kandidaat-astronaut. Inmiddels zijn er daar nu dus nog 100 van over. En binnenkort zijn het er nog maar 40. Onder de 100 kandidaten die nu nog in de race zijn, bevinden zich tal van nationaliteiten, maar geen Nederlanders. Zij vielen tijdens eerdere selectierondes al af.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd