Zo’n negentig procent van alle zeevogels die vandaag de dag leven heeft wel eens plastic gegeten. En dat probleem wordt alleen maar groter.
Dat voorspellen onderzoekers op basis van een analyse van studies die sinds de jaren ’60 naar plastic en zeevogels zijn gedaan. Uit de analyse blijkt dat in 1960 minder dan vijf procent van de zeevogels plastic in de maag hadden. In 2010 was dat percentage al gestegen naar 80 procent. Als die trend doorzet, zal zo’n 99 procent van de zeevogels wereldwijd in 2050 plastic in de buik hebben zitten.
Voorspelling
“Voor het eerst hebben we een wereldwijde voorspelling van hoe wijdverspreid de invloed die plastic op zeedieren heeft, is en de resultaten zijn schokkend,” stelt onderzoeker Chris Wilcox. “We voorspellen, op basis van historische observaties, dat negentig procent van de zeevogels plastic gegeten hebben. Dat zijn enorme cijfers die wijzen op het probleem van plasticvervuiling.”
Problemen
Vogels zien het plastic soms aan voor voedsel. Of ze eten het plastic per ongeluk op. De stukjes plastic zorgen voor verstopping, gewichtsverlies en leiden soms zelfs tot de dood.
Diversiteit
Plastic heeft de meest vernietigende uitwerking in gebieden waar de diversiteit aan vogels het grootst is, zo stellen de onderzoekers. “We maken ons grote zorgen over soorten zoals pinguïns en de grote albatrossen die wonen in deze gebieden,” vertelt onderzoeker Erik van Sebille. Hoewel de dichtheid van plastic in beroemde drijvende vuilnisbelten in het midden van de oceanen veel groter is, is de impact die plastic daar op verschillende soorten heeft veel kleiner. “Er wonen hier maar weinig dieren,” legt Sebille uit.
Hoewel de toekomst er met het oog op dit onderzoek niet zo best uitziet voor de zeevogels is er geen reden om het hoofd te laten hangen. Het tij kan nog gekeerd worden, zo benadrukken de onderzoekers. “Zelfs simpele maatregelen – zoals minder verpakkingsmateriaal, het in de ban doen van plastic wegwerpartikelen of het duurder maken van deze artikelen en het introduceren van statiegeld voor recyclebare producten zoals flessen – kunnen een groot verschil maken,” vertelt onderzoeker Denise Hardesty. “Pogingen om minder plastic in het milieu te laten belanden in Europa resulteerden binnen een decennium in meetbare veranderingen in de hoeveelheid plastic in de magen van zeevogels en dat suggereert dat verbeteringen in de wijze waarop we met ons afval omgaan op korte termijn de hoeveelheid plastic in de natuur kunnen terugbrengen.”