Geef uw paaseieren een duurzaam kleurtje

Het is een belangrijke traditie met Pasen: eieren beschilderen. Maar vergeet de vieze, vervuilende verf: ga voor duurzaam en haal de kleuren uit uw tuin!

Kinderen zijn er gek op: eieren beschilderen. En het is natuurlijk ook een prachtig gezicht al als die eieren met verschillende kleurtjes en motiefjes trots in een mandje gepresenteerd worden. Echt duurzaam is de methode echter niet. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucjes waarmee ook deze traditie een lekker groen tintje krijgt.

Veenbessen
Eigenlijk alle mooie kleuren zijn zo uit het wild te halen. Wilt u rode eieren? Pak er wat veenbessen bij en knijp ze uit. Bent u meer van het geel? Gebruik de schillen van een sinaasappel. Verzamel wat bosbessen voor de blauwe look. Gebruik spinazie voor groen. En zo is voor elke kleur wel een vrucht of plant te bedenken die u verder kunt helpen.

WIST U DAT…

Azijn
Voeg aan kokende water bijvoorbeeld het sap van de veenbessen toe. Doe er een theelepeltje azijn bij en laat de eieren in dit mengsel koken. Na een kwartier tot een half uurtje verandert de kleur.

Motief
Bent u meer van het motiefje? Neem dan bijvoorbeeld madeliefjes en druk ze tegen het ei. Leg daarover enkele uienschillen en wikkel het ei strak in een netje om ervoor te zorgen dat alles op zijn plaats blijft. Kook het ei in het mengsel van azijn en bloemenkleurtjes en een motiefje is geboren. U kunt natuurlijk ook voor een ander motiefje kiezen en andere voorwerpen, zoals stukjes boomwortel of in vorm geknipte spinazieblaadjes tegen de eieren leggen.

Alvast een fijne Pasen gewenst!

Bronmateriaal

"Paint your eggs red the green way" - Cyprus-mail.com
"Eco-Friendly Crafts for Easter" - Renewable-energy-news.info

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd