Aye-aye kan middelvinger opwarmen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de aye-aye zijn vinger wanneer hij deze nodig heeft, opwarmt.

De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de lichaamswarmte van de aye-aye in beeld brachten.

Vingerdier
De aye-aye (ook wel vingerdier genoemd) gebruikt zijn vingers om insecten die zich onder bijvoorbeeld boomschors ophouden waar te nemen en ze eruit te peuteren. Met name de middelste vinger van de aye-aye is hiervoor heel belangrijk.

Temperatuur
De onderzoekers bestudeerden de temperatuur van de vingers van de aye-aye terwijl deze op zoek was naar eten of juist heel passief zat. Wanneer het dier op zoek was naar voedsel werd de temperatuur van de middelste vinger flink verhoogd. Soms met wel zes graden Celsius. De temperatuur van de andere vingers bleef gelijk.

Op deze afbeelding is de hitte van de middelste vinger van de aye-aye goed te zien. De middelste vinger bevindt zich bij zijn neus en is aanzienlijk warmer dan de andere vingers (de zwarte vormen eronder). Afbeelding: Nate Dominy / Gillian Moritz / Dartmouth College.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het vingerdier de temperatuur in zijn middelste vinger laat stijgen en dalen, zo is in het blad International Journal of Primatology te lezen. Wel denken de onderzoekers te weten waarom het dier er deze methode op nahoudt. De vinger zit vol met gevoelige zenuwcellen die insecten op moeten merken en verbruikt dus flink wat energie. Daarom is het handiger om de vinger wanneer deze niet gebruikt wordt ‘uit’ te zetten.

Bronmateriaal

"Thermal Imaging of Aye-Ayes (Daubentonia madagascariensis) Reveals a Dynamic Vascular Supply During Haptic Sensation" - International Journal of Primatology
"1100 words" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door cenz (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd