Gebroken arm leidt tot transfer in het brein

Wanneer we een arm breken, past ons brein zich razendsnel aan. Er vindt een transfer van vaardigheden plaats.

Dat blijkt uit onderzoek. De wetenschappers verzamelden tien mensen die rechtshandig waren. Ze hadden hun bovenarm bezeerd en moesten een mitella dragen. Hierdoor konden ze hun rechterarm en -hand niet gebruiken en werden ze dus gedwongen om veel taken met de linkerhand te doen.

MRI
Twee dagen nadat de mensen hun arm bezeerd hadden, ondergingen ze een MRI-scan. Een tweede scan volgde zestien dagen nadat de mensen zich bezeerd hadden.

WIST U DAT…

…spinnen hersenen in hun pootjes hebben?

Stof
Uit de scans blijkt hoe snel ons brein zich aan zo’n nieuwe situatie aanpast. De hoeveelheid grijze en witte stof in het linkerdeel van de hersenen nam sterk af. De grijze en witte stof in het rechterdeel van de hersenen nam juist toe.

Transfer
“We zagen ook verbeterde motorische vaardigheden in de linkerhand,” vertelt onderzoeker Nicolas Langer van de universiteit van Zurich. “De structurele veranderingen in het brein worden geassocieerd met een transfer van vaardigheden van de rechterhand naar de linkerhand.”

Het is onduidelijk of de veranderingen in het brein ook nadat de arm genezen is nog zichtbaar blijven. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Neurology.

Bronmateriaal

"Broken Arm? Brain Shifts Quickly When Using a Sling or Cast" - AAN.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Benjamin Ellis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd