Astronauten cirkelen ongepland twee dagen rond de aarde, omdat raketmotor dienst weigert

sojoez

Doordat een raketmotor dienst weigerde, moeten twee Russen en een Amerikaan nu twee dagen langer dan gepland in hun krappe Sojoez-module doorbrengen. De drie mannen cirkelen momenteel rond de aarde, in afwachting van hun docking die in plaats van vandaag vrijdagnacht zal plaatsvinden.

Aan boord van de Sojoez-module bevinden zich de Russen Alexander Skvortsov en Oleg Artemyev en de Amerikaan Steve Swanson. Ze zouden zich eigenlijk vannacht bij hun collega’s aan boord van het internationale ruimtestation hebben moeten voegen. Maar er ging iets mis. Eén van de raketmotoren die de module in de richting van het ISS moest bijsturen, weigerde dienst. Het betekent dat de mannen nog even geduld moeten hebben. Ze moeten twee dagen langer rond de aarde cirkelen alvorens ze voet aan boord van het ISS kunnen zetten.

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal dat astronauten zoveel tijd in de Sojoez-capsule doorbrachten. Het ruimtevaartuig cirkelde dan meer dan dertig keer rond de aarde om in de baan te belanden die nodig was om aan het ISS te kunnen koppelen. Maar recentelijk is dat veranderd en kan er soms zes uur na de lancering al bij het ISS worden ‘aangemeerd’. Zo’n vlotte reis stond ook voor de twee Russen en Amerikaan gepland, maar door de problemen met de raketmotor moeten zij het nu net als vroeger doen en dus wat langer rondcirkelen.

Hoewel dat best even een tegenvaller zal zijn – de module is wat krap – meldt NASA dat het goed gaat met de astronauten en dat hun stemming er niet minder om is. Naar verwachting koppelt hun ruimtevaartuig zich vrijdagnacht alsnog aan het ISS. Waarom de raketmotor dienst weigerde, is nog niet helemaal duidelijk.

Bronmateriaal

"Expedition 39/40 Trio’s Arrival at Space Station Delayed" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd