‘Apies kijken graag mensen’

Wij mensen mogen dan graag een middag uittrekken om apies te kijken, maar de apies kunnen er zelf ook wat van. Ze vinden het heerlijk om naar ons te kijken. Dat beweren wetenschappers. Uit hun onderzoek blijkt dat orang-oetangs mensen kijken als een fijne tijdbesteding zien.

De wetenschappers gaven vijf orang-oetans de keuze tussen het zitten voor een raam dat half open of helemaal open stond. Vrijwel alle apen kozen – ook al stonden er heel veel mensen naar hen te staren – voor het laatste.

Tijd
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat apen bovendien veel meer tijd besteden aan het kijken naar mensen dan aan bijvoorbeeld zich aan het zicht onttrekken. Gemiddeld kijken ze vier keer langer naar de mens. En dat is opvallend. Sommige wetenschappers beweren namelijk dat veel bezoekers stress oplevert voor de aapachtige dierentuinbewoners.

Verrijking
Het tegendeel blijkt nu waar te zijn. “Als de orang-oetans gestrest raken door bezoekers dan mogen we verwachten dat ze minder lang voor het halfopen raam gaan zitten,” meent onderzoeker Paul Hemsworth. “De resultaten wijzen erop dat bezoekers een prettige stimulus voor de orang-oetan zijn en dat bezoekers een verrijkende invloed hebben op het gedrag van het dier,” voegt onderzoeker Rachel Bloomfield toe.

Orang-oetans zijn zeer intelligent en komen oorspronkelijk voor in Azië. De afgelopen jaren is het aantal orang-oetans sterk gedaald. Daarom behoren de primaten nu tot de bedreigde diersoorten. Dat heeft voornamelijk te maken met het verdwijnen van hun natuurlijke leefomgeving op Borneo en Sumatra.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd