Angst deed duizenden vogels crashen

Amerikaanse wetenschappers denken het mysterie van de duizenden vogels die dit weekeinde massaal in Beebe, Arkansas neerstortten te hebben opgelost. De officiële doodsoorzaak luidt: trauma. Het trauma zou veroorzaakt zijn door vuurwerk. De vogels zijn mogelijk geschrokken van de harde klappen en explosies en daardoor in botsing gekomen met gebouwen.

Volgens de wetenschappers zijn in totaal zo’n 3000 vogels gecrasht. Slecht enkelen overleefden de klap. De dieren die het er min of meer heelhuids vanaf brachten, waren overduidelijk gedesoriënteerd. Hun bewegingen leken op die van een dronkaard.

Angst
De onderzoekers bestudeerden de dode vogels in het laboratorium en concluderen dat angst ervoor zorgde dat de dieren naar beneden kwamen zetten. De dieren zouden geschrokken zijn van het vuurwerk en extreem laag zijn gaan vliegen om de explosies te vermijden. Daardoor kwamen ze in botsing met gebouwen en stortten zo’n 3000 exemplaren levenloos ter aarde.

WIST U DAT…

…het afgelopen zomer papegaaien regende in Australië?

Daken
“De vogels vlogen ter hoogte van daken in plaats van boomtoppen,” vertelt onderzoeker Karen Rowe. “De dieren zien slecht en dus begonnen ze overal tegenaan te botsen.”

Hoewel het een overduidelijke conclusie lijkt, laten de autoriteiten het er niet bij zitten. Ze hebben een expert ingehuurd om de kwestie tot op de bodem uit te zoeken. Het trauma kan namelijk ook veroorzaakt zijn door een flinke onweersbui. Een dag voordat de vogels neerstortten teisterden tornado’s de staat Arkansas.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd