Amerikanen zijn banger voor klimaatverandering dan voor de wapens van Kim Jong-Un

Maar hun grootste angst blijft: corruptie onder ambtenaren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Chapman University. Wetenschappers aan de universiteit vragen een groep Amerikanen – representatief voor de complete bevolking van de VS – elk jaar naar hun grootste angsten. En in 2017 staat – net als in 2016 en 2015 – corruptie onder Amerikaanse ambtenaren met stip op één.

Milieu en klimaat
Maar wat vooral blijkt uit het onderzoek, is dat Amerikanen angstiger worden voor aantasting van het milieu en klimaat. Voor het eerst duiken in de top tien namelijk meerdere milieu-issues op. Na corruptie van ambtenaren zijn Amerikanen het angstigst voor Trumpcare, op de voet gevolgd door vervuiling van oceanen, rivieren en meren (nieuw in de top tien). En ook op plek vier vinden we een nieuwe binnenkomer: vervuiling van drinkwater. Waar Amerikanen ook bang voor zijn: niet genoeg geld hebben voor de toekomst (op plek vijf), hoge rekeningen voor medische zorg (zes), betrokkenheid bij een Wereldoorlog (7), klimaatverandering en opwarming (8). Onderaan de top tien bungelen nog twee andere angsten, waarvan er wederom eentje milieu-gerelateerd is: Noord-Korea die wapens inzet (9) en luchtvervuiling (10).

Aan het onderzoek namen 1207 Amerikanen uit allerlei lagen van de samenleving en allerlei hoeken van de VS deel. Samen vormden ze volgens de onderzoekers een goede afspiegeling van de Amerikaanse bevolking. De onderzoekers vroegen de respondenten naar tachtig verschillende angsten. De top tien angsten bestaat uit angsten waar het grootste percentage ondervraagden bang of heel bang voor was.

Groot verschil
De top tien van 2017 verschilt sterk van de top tien van 2016. Zoals gezegd waren corrupte ambtenaren ook toen de grootste angst van de ondervraagden. Maar verder ziet de top tien er compleet anders uit. Vorig jaar waren Amerikanen bang voor: terroristische aanslagen (2), niet genoeg geld hebben voor de toekomst (3), terrorisme (4), beperkingen op het gebruik van vuurwapens en munitie (5), het doodgaan van dierbaren (6), een economische crisis (7), identiteitsdiefstal (8), het ernstig ziek worden van dierbaren (9) en Obamacare (10). De grote afwezige in het lijstje van 2016: het klimaat en milieu. En daaraan gerelateerde zorgen zijn prominent aanwezig in het lijstje van 2017. De onderzoekers wijten dat aan beleidsveranderingen in Washington. Onder Trump is er op het gebied van klimaat en milieu een heel andere richting ingeslagen. En daar maken de ondervraagden zich – waarschijnlijk onder invloed van de media – dus duidelijk zorgen over.

De onderzoekers vragen Amerikanen tijdens dit jaarlijks terugkerende onderzoek niet alleen naar hun grootste angsten. Er is ook aandacht voor andere zaken. Zo werd er vorig jaar gekeken in hoeverre mensen complottheorieën aanhingen (de resultaten waren tamelijk schokkend). Dit jaar vroegen de onderzoekers Amerikanen ook naar hun paranormale overtuigingen. En die blijken hoogtij te vieren in de VS. De meest voorkomende paranormale overtuiging? Er hebben in het verleden zeer geavanceerde beschavingen – zoals Atlantis – bestaan. Ook populair: geesten die op bepaalde plekken rondhangen (iets meer dan de helft van de ondervraagden gelooft daarin). Meer dan een derde bleek te geloven dat aliens in een ver verleden al voet op aarde hebben gezet en meer dan een kwart gelooft dat ze ons recent nog bezocht hebben. Het meest sceptisch waren de ondervraagden over Bigfoot: ‘slechts’ 16 procent van de ondervraagden gelooft dat hij echt bestaat.

Bronmateriaal

"America’s Top Fears 2017" - Chapman University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Free-Photos / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd