Als de aarde meer dan 2 graden Celsius opwarmt, stijgt de zeespiegel heel snel

  En dat kan betekenen dat mensen die aan de kust wonen te weinig tijd hebben om maatregelen te treffen.

  Tot die conclusie komt een internationaal team van onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers berekenden met welke zeespiegelstijging 136 grote kuststeden te maken krijgen wanneer de temperatuur op aarde met twee graden Celsius of meer stijgt.

  20 tot 40 centimeter
  Als de temperatuur 2 graden Celsius stijgt, zal de gemiddelde zeespiegelstijging zo’n 20 centimeter bedragen, zo schrijven de onderzoekers. Door lokale effecten kan de zeespiegelstijging op sommige plekken echter flink hoger uitpakken. Zo voorspellen de onderzoekers langs de Atlantische kustlijn van Noord-Amerika en Noorwegen een zeespiegelstijging van 40 centimeter.

  WIST JE DAT…

  Rotterdam
  Maar wat gebeurt er nu als de temperatuur met meer dan twee graden Celsius stijgt? Veel klimaatscenario’s verwachten dat de aarde halverwege deze eeuw al meer dan twee graden Celsius warmer is dan voor de industriële revolutie het geval was. Als die scenario’s werkelijkheid worden, zullen we een snelle zeespiegelstijging zien, zo voorspellen de onderzoekers. In het meest extreme geval kan de zeespiegel gemakkelijk 90 centimeter hoog uitvallen. Hiervan is sprake als de aarde tegen het jaar 2100 met 5 graden Celsius is opgewarmd. Een stad als Rotterdam zou in dit scenario met een nog grotere zeespiegelstijging te maken krijgen: ongeveer 1,87 meter. En ook de Amerikaanse oostkust kan bij een opwarming van 5 graden Celsius rekenen op een 2,2 meter hogere zeespiegel.

  Uit het onderzoek blijkt dus dat een opwarming voorbij de 2 graden Celsius resulteert in een versnelde zeespiegelstijging. Het kan betekenen dat veel kustgemeenschappen als de opwarming ook na 2050 doorzet maar weinig tijd gegund is om zich aan te passen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd