Een grote hyperreus en een rode dwergster zijn zeer verschillend, maar toch zijn ze op dezelfde manier ontstaan. Dit bevestigen wetenschappers van ESO na de observatie van een zware babyster in een stofschijf. De gevonden ster is zeer zwaar, maar ontstaat net zoals kleinere soortgenoten.
“Onze waarnemingen tonen een schijf rond een embryonale, zware ster die inmiddels geheel volgroeid is,” meldt onderzoeksleider Stefan Kraus. “Je kunt zeggen dat de geboorte nabij is!”
Het object met de naam IRAS 13481-6124 is twintig keer zo zwaar en vijf keer zo groot als de zon. Met de Very Large Telescope interferometer slaagden wetenschappers er in om de stofschijf rond IRAS 13481-6124 te detecteren.
“Het is voor het eerst dat we het binnengebied van de schijf rond een zware, jonge ster vastlegden”, zegt Kraus. “Onze waarnemingen tonen aan dat de vorming voor alle sterren op dezelfde manier verloopt, ongeacht de massa.”
IRAS 13481-6124 is 10.000 lichtjaar verwijderd van de aarde en is zo’n 60.000 jaar oud. De stofschijf rondom de ster zal snel verdampen door de krachtige straling van het object (30.000 keer zo intens als die van de zon). Op dit moment is de stofschijf erg groot met een diameter van 260 astronomische eenheden. Oftewel: van de ster naar de rand is even ver als 130 keer de afstand zon-aarde.
“Verdere waarnemingen met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), die momenteel in Chili wordt gebouwd, kunnen meer informatie opleveren over dat binnendeel, waardoor we beter gaan begrijpen hoe zware babysterren aan hun grote massa komen,” concludeert Kraus.