Alle landverschuivingen tussen 2007 en 2015 in één animatie

landverschuiving

Een animatie laat alle door regen veroorzaakte landverschuivingen die tussen 2007 en 2015 plaatsvonden, zien.

Tussen 2007 en 2015 kwamen maar liefst 25.000 mensen om door toedoen van door regen veroorzaakte landverschuivingen. De meeste landverschuivingen vonden plaats tijdens de zomer op het noordelijk halfrond en vallen samen met tropische cyclonen en het oost-Aziatische moessonseizoen.

NASA houdt al enkele jaren een catalogus bij met daarin landverschuivingen die wereldwijd plaatsvinden. En dat is iets nieuws, want in tegenstelling tot andere natuurrampen (bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen) werd van landverschuivingen geen wereldwijd overzicht bijgehouden.

In de catalogus wordt niet alleen genoteerd waar een landverschuiving plaatsvond, maar ook hoeveel slachtoffers de landverschuiving eiste en wat voor soort regenval tot de problemen leidde. Op basis van die catalogus heeft NASA’s Scientific Visualization Studio nu een animatie gemaakt waarin alle landverschuivingen die in de afgelopen acht jaar plaatsvonden, terugkomen (zie hieronder).

De onderzoekers hopen aan de hand van de catalogus een beter beeld te krijgen van hoe en waar landverschuivingen ontstaan. Wellicht kan zo in de toekomst ook beter voorspeld worden wanneer een gebied het risico loopt te maken te krijgen met een landverschuiving.

Bronmateriaal

"Visualizing Landslides" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA's Scientific Visualization Studio.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd