Algen leven in embryo’s van salamanders

Algen en salamanders hebben een bijzondere relatie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat algen in de embryo’s van salamanders leven. Dit is overigens niet erg, want de algen zorgen ervoor dat de embryo’s sneller groeien.

Endosymbiose – zoals dit cel-in-een-cel-systeem wordt genoemd – is al eerder aangetoond bij andere dieren, zoals slakken. Toch komt endosymbiose nauwelijks bij gewervelden voor. Dit komt vooral doordat de immuunsystemen van gewervelden in staat zijn om indringers buiten de deur houden.

Win-win-situatie
Op één of andere manier slagen de algen erin om de cellen binnen te dringen. De groene algen geven zuurstof en koolhydraten aan de embryo’s. Embryo’s van salamanders zijn niet in staat om volledig te ontwikkelen zonder de hulp van groene algen, dus de infiltratie van de algen is noodzakelijk.

Binnen of buiten?
Het is al langer bekend dat algen en salamanders afhankelijk van elkaar zijn, maar onderzoekers dachten altijd dat algen naast de cellen van salamanders leefden. Nu blijkt dat de algen niet naast, maar ín de cellen leven.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een zeer oude salamander vonden?

Meer voorbeelden
De onderzoekers vermoeden dat algen niet alleen de cellen van salamanders, maar ook de cellen van andere dieren infiltreren. Meer onderzoek is vereist om andere voorbeelden van endosymbiose te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd