De Europese ruimtevaartorganisatie maakt zich klaar voor de ontmoeting tussen Rosetta en de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De afstand tot het object is minder dan 1.500 kilometer.
Op deze foto van 30 juli is de afstand 1.630 kilometer en de resolutie 37 meter per pixel. Er zijn steeds meer details zichtbaar, zoals het grillige oppervlak van de komeet. Ook is duidelijk te zien dat de komeet uit twee delen bestaat.
Wetenschappers noemen het opvallend dat de plek waar de kop en het lijf van het kosmische badeendje samenkomen erg licht is. Het lijkt alsof dit gebied uit ander materiaal bestaat.
Vooruitblik
De komende maanden zal Rosetta in een baan om de komeet worden gebracht. Dit gebeurt op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” vertelt projectwetenschapper Matt Taylor aan Scientias.nl. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak.
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!