1-0 voor de natuur: Shell stopt met olieboringen op Noordpool

ijsbeer

Mede vanwege tegenvallende resultaten tijdens proefboringen stopt Shell voorlopig met de zoektocht naar olie in Alaska.

Al vanaf het moment dat Shell het idee opperde om naar olie te gaan boren op Alaska, was er sprake van groot verzet. Het gebied – met daarin soorten die alleen hier voorkomen – zou veel te kwetsbaar zijn. Bovendien zou een eventuele olieramp in dit gebied kunnen uitdraaien op een ramp met hoofdletters: onder meer harde wind en ijs maken het lastig om een olievlek te bedwingen en op te ruimen. Door de kou breekt de olie tevens lastig af. En zelfs als er geen druppel olie weglekt, vormt het werk van de oliemaatschappijen een risico, zo stellen milieuorganisaties. Zo zouden de harde geluiden bijvoorbeeld de walvissen verstoren.

Al die tegenargumenten konden de oliemaatschappijen echter niet tegenhouden. Maar één van die oliemaatschappijen is nu – letterlijk – van een koude kermis thuisgekomen. Proefboringen leverden weinig resultaat op en boren in dit onherbergzame gebied blijkt schreeuwend duur te zijn. Vooralsnog wegen de opbrengsten niet echt op tegen de kosten en moeite en dus wordt er voor nu gestopt met boren.

Milieuorganisaties zijn vanzelfsprekend enthousiast over het besluit van Shell. Mede doordat olie en gas in het noordpoolgebied nu blijft waar het is en dus ook geen bijdrage kan leveren aan de opwarming van de aarde. Maar, zo benadrukt Greenpeace, het Russische Gazprom is nog steeds actief in het gebied.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd