Zo houdt de hond zijn pootjes warm

Honden kunnen op ijs en sneeuw lopen zonder koude voeten te krijgen. Wetenschappers hebben hun geheim nu ontrafeld.

In het blad Veterinary Dermatology doen onderzoekers van een Japanse universiteit hun studie uit de doeken.

Temperatuur
Honden kunnen gedurende lange tijd op ijs en sneeuw lopen en rennen. En dat is eigenlijk best bijzonder. Hun lijf mag dan bedekt zijn met flink wat haar, hun pootjes (en dan met name de zolen) worden aan flink wat kou blootgesteld. Hier gaat dus ook veel lichaamswarmte verloren. Hoe houden de honden hun voeten en de rest van het lijf dan toch op temperatuur?

WIST U DAT…

…drinkende honden met de zwaartekracht spelen?

Resultaten
De onderzoekers bestudeerden de poten van vier volwassen honden. En ze ontdekten dat in de poot heel effectief met hitte wordt omgegaan. Bloedvaten die bloed van het hart wegpompen en vaten die bloed naar het hart pompen, bevinden zich in de poten heel dicht bij elkaar. Wanneer warm bloed van het hart vandaan wordt gepompt wordt een beetje van die warmte afgegeven aan het bloedvat dat kouder bloed (dat warmte bij de poten is verloren) naar het hart pompt. Zo wordt het bloed alvast opgewarmd voordat het weer bij het hart arriveert. En zo wordt er ook voor gezorgd dat er niet al teveel lichaamswarmte verloren gaat en de hond voldoende warmte behoudt om zijn lichaam en poten op temperatuur te houden.

Het is voor het eerst dat dit efficiënte systeem bij gedomesticeerde honden wordt aangetroffen, zo meldt Physorg.com. Eerder was het al wel bij de poolvos gesignaleerd.

Bronmateriaal

"Functional anatomy of the footpad vasculature of dogs: scanning electron microscopy of vascular corrosion casts" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Talbot (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd