Witte haai pas na tien jaar echt gevaarlijk

De witte haai is zonder enige twijfel een indrukwekkende jager, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat de haai dat pas wordt wanneer deze tien jaar oud is. Jonge witte haaien hebben extreem zwakke kaken en kunnen hun prooi niet echt verwonden. Pas als de dieren zo’n drie meter lang zijn, krijgen de kaken de vernietigende kracht die we met witte haaien associëren.

De vondst verklaart waarom zoveel aanvallen van haaien ‘mislukken’. De aanvallers zijn vaak jonge haaien die simpelweg niet de kracht hebben om hun prooi echt te verwonden. De dieren kunnen niet doorbijten, omdat ze dan hun kaken zouden blesseren.

Kraakbeen
De onderzoekers maakten CT-scans en computermodellen van de kaken van witte haaien. Ze ontdekten dat de kracht van de kaken ontleend wordt aan lagen van sterk kraakbeen. De vorming van deze lagen duurt echter jaren. Volgens de wetenschappers zijn de kaken van de haai pas op krachten als het dier volwassen is. En een haai neemt de tijd voor diens ontwikkeling; pas na tien jaar is het dier zijn jeugd ontgroeid.

BENIEUWD NAAR…

…de meest bijzondere en dodelijke haaien? U vindt ze hier

Ongeschikt
“De tanden en kaken van de jonge witte haaien lijken geschikt en de spieren om ze aan te drijven, zijn er,” vertelt ondezoeker Stephen Wroe. “Maar de kaken zelf kunnen de druk die samenhangt met een grote beet in een grote prooi niet aan.”

Volgens onderzoeker Toni Ferrara onthult de studie de zwakte van de witte haaien. “Het is moeilijk te geloven, maar witte haaien van deze lengte (zo’n drie meter, red.) zijn eigenlijk gewoon onhandige tieners die niet heel efficiënt op een grote prooi kunnen jagen. Witte haaien worden niet geboren als superjagers. Het kost ze jaren om formidabele jagers te worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd