Windturbines zorgen mogelijk voor temperatuurstijging

Steeds meer landen bouwen windturbines. Het is een enigszins groene manier om energie op te wekken. Onderzoekers hebben berekend wat er gebeurt als windenergie in 2100 tien procent van de opgewekte elektriciteit vertegenwoordigt. Uitkomst: dan stijgt mogelijk de globale temperatuur.

Om aan tien procent van de mondiale vraag naar energie in 2100 te voldoen, zijn veel windturbines nodig. Stel, deze windturbines worden allemaal gebouwd op het land, dan stijgt de globale temperatuur met 0,15 graden Celsius. In de buurt van windturbines stijgt de temperatuur gemiddeld één graad. Dat is niet weinig.

Hoe dit komt? Windturbines zorgen ervoor dat de windsnelheid boven land wordt verlaagd, vooral achter een turbine. Als gevolg wordt minder hitte afgevoerd naar de bovenste delen van de atmosfeer. Dit effect vindt ook plaats op een warme dag op het strand. Als het waait is het goed vol te houden, maar zodra de wind gaat liggen, dan wordt het warmer.

Wanneer de windturbines in zeeën of oceanen worden gebouwd, dan gaat de globale temperatuur mogelijk naar beneden. Toch beweren de onderzoekers dat hun modellen voor windturbines op zee verbeterd kunnen worden. De modellen houden namelijk niet met alle factoren rekening.

De modellen van windturbines op land zien de onderzoekers wel als stabiel en betrouwbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd