Tong van een kolibrie is een kleine pomp

kolibrie

De kolibrie heeft een lange tong met een gespleten punt. Onderzoekers beweren dat de kleine vogel zijn tong als een pomp gebruikt.

De wetenschappers van de universiteit van Connecticut hebben wilde kolibries geobserveerd. Met behulp van hogesnelheidscamera’s werd vastgelegd hoe de vogels hun tong gebruiken.

Wanneer een kolibrie nectar wil verzamelen, strekt hij zijn tong uit. Eerst is de tong plat, maar wanneer de nectar wordt aangeraakt, transformeert het oppervlak. De tong vult zich met nectar en het goedje wordt aangezogen als een pomp. Hierdoor kunnen kolibries razendsnel nectar opzuigen.

“Ons onderzoek laat zien dat kolibries echt drinken”, zegt onderzoeker Alejandro Rico Guevara . Het paper van hem en Margaret Rubega is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Proceedings of the Royal Society B. “Ook kunnen we nu voor het eerst iets zeggen over de energieopname van deze vogels.”

De video hierboven laat zien hoe de tong van vorm verandert, wanneer de rode vloeistof wordt aangeraakt. Daarna wordt de vloeistof aangezogen. Deze gebeurtenis is opgenomen met een hogesnelheidscamera, waardoor de video 115 keer trager is dan wanneer we dit in real-time zouden spotten.

Bronmateriaal

"Hummingbird tongues are elastic micropumps" - Proceedings of the Royal Society B.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd