Texas en Antarctica waren ooit buren

Nieuw onderzoek toont aan dat Texas en Antarctica ooit aan elkaar vastzaten. 750 miljoen jaar geleden zou daar een einde aan gekomen zijn.

De onderzoekers baseren die conclusie op een analyse van gesteenten uit Texas en het oosten van Antarctica. Ze letten vooral op de lood-isotopen in de gesteenten en ontdekten dat er nogal wat overeenkomsten waren tussen de stenen uit Texas en Antarctica.

Buren
Dat wijst erop dat de gesteenten niet alleen even oud zijn, maar ook dezelfde chemische samenstelling hebben. Nieuw bewijs dat Texas en Antarctica ooit heel dicht bij elkaar lagen.

Rodinia
Noord-Amerika en Antarctica vormden samen een supercontinent, genaamd Rodinia. “Het bestaan van dit supercontinent is al jaren bekend,” stelt expert Nick Roberts. “Maar er wordt nog steeds gediscussieerd over de exacte samenstelling ervan.”

Dit nieuwe onderzoek biedt meer duidelijkheid. Het laat zien dat delen van Noord-Amerika en het oosten van Antarctica ooit tegen elkaar aan lagen. Het supercontinent zou een miljard jaar geleden zijn ontstaan en 750 miljoen jaar geleden weer uit elkaar zijn gebroken. Hierop gingen Texas en Antarctica elk hun eigen weg.

Bronmateriaal

"Texas and Antarctica were once linked together" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Plumbago (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd