Resten van enorme ratten ontdekt op Timor

rat

De ratten waren tot wel tien keer groter dan de moderne rat en wogen ongeveer vijf kilo. En ja, mensen liepen ze wel eens tegen het lijf.

In totaal troffen de onderzoekers op het eiland zeven gigantische soorten ratten aan. “De grootste weegt ongeveer vijf kilo en is dus net zo groot als een kleine hond,” vertelt onderzoeker Julien Louys. “Om dat in het juiste perspectief te plaatsen: een grote moderne rat weegt ongeveer een halve kilo.”

Op de foto

Op de foto zie je Julien Louys een kaakbot van de op Timor ontdekte ratten en een kaakbot van moderne ratten vasthouden.

Samen met mensen
En de ratten waren niet alleen op Timor. Ze deelden het eiland gedurende duizenden jaren met mensen. En die mensen wisten wel raad met de enorme ratten. “We weten dat ze gigantische ratten aten, omdat we botten gevonden hebben waarin gesneden is en die verbrand zijn.”

Ontbossing
De mensen en ratten leefden tot zo’n duizend jaar geleden samen op het eiland. Onduidelijk is nog waarom de ratten opeens verdwenen. “We denken dat ze uitstierven, omdat er metalen gereedschappen kwamen waarmee mensen op veel grotere schaal konden gaan ontbossen.”

In de toekomst hopen de wetenschappers nog veel meer onderzoek te doen op Timor en andere eilanden in het zuidoosten van Azië. Ze willen graag achterhalen wanneer mensen op de eilanden gingen wonen en welke invloed dat had op de ecosystemen op die eilanden.

Bronmateriaal

"The largest to have existed - giant rat fossils" - ANU.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stuart Hay / ANU.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd