Ook vogels maken ruzie als mannetje zijn plicht verzaakt

zebravink

Nieuw onderzoek suggereert dat zebravinken ruziën als het mannetje zijn taken als vader niet serieus neemt.

Wat staat een man te wachten als hij op de kinderen moet passen, maar een uur te laat thuis arriveert? Hij krijgt de wind van voren. En dat geldt niet alleen voor menselijke vaders. Ook mannelijke zebravinken doen er beter aan hun vaderlijke plicht niet te verzuimen, zo schrijven onderzoekers in het blad Biological Journal of the Linnean Society.

In gesprek
Een mannelijke en vrouwelijke zebravink zorgen samen voor hun kinderen. Zo gaan ze bijvoorbeeld om beurten op zoek naar voedsel. Wanneer de één voedsel zoekt, blijft de ander bij de kinderen. Zodra een vogel terugkeert bij het nest, volgt een ‘gesprek’ tussen vader en moeder. Wat de vogels elkaar dan precies vertellen, is onduidelijk, maar het gesprek verloopt doorgaans volgens een voorspelbaar patroon.

WIST JE DAT…

…speeddatende zebravinken onlangs hebben verraden wat het nut van liefde is?

Kort gesprek
De onderzoekers bestudeerden gedomesticeerde zebravinken tijdens het broedseizoen. Zodra het mannetje het nest verliet, werd deze door de onderzoekers gevangen, zodat hij niet tijdig terug kon keren. Pas na verloop van tijd lieten de onderzoekers het mannetje weer gaan. Eenmaal bij het nest aangekomen, volgde er een gesprek tussen het vrouwtje en het verlate mannetje. Maar dat verliep heel anders dan wanneer het mannetje netjes op tijd terugkeerde. Het gesprek was korter en telde meer hoge kreten.

Het vrouwtje vertrekt
Na dat gesprek ging het vrouwtje vaak op zoek naar voedsel. Hoelang zij wegbleef, bleek niet af te hangen van de tijd die het mannetje buiten het nest had doorgebracht. In plaats daarvan was er een verband tussen de tijd die het vrouwtje wegbleef en het aantal kreten dat het mannetje tijdens het gesprek met zijn vrouw slaakte. Waren dat heel veel kreten, dan was het vrouwtje binnen een half uurtje terug. Waren het er vrij weinig, dan deed het vrouwtje er 20 tot 60 minuten over om weer terug te komen.

Al die resultaten samen wijzen er volgens de onderzoekers op dat de gesprekken die de mannetjes en vrouwtjes voeren een soort onderhandelingen zijn die draaien om de zorg voor de kinderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd