Meeste zeedieren redden het in kleine oceaan

Hoeveel procent van de oceanen moeten we behouden om de meeste zeedieren van de ondergang te redden? Slechts vier procent, zo blijkt.

De oceanen zijn een thuis voor heel veel zoogdieren. Bijvoorbeeld zeehonden en dolfijnen. Maar ook ijsberen. In totaal gaat het om 129 soorten. Een kwart daarvan loopt het gevaar in de toekomst uit te sterven. Om dat te voorkomen, moeten oceanen behouden blijven en dus beschermd worden tegen allerlei schadelijke invloeden. Vervuiling en overbevissing bijvoorbeeld.

Effectief
Hoe kunnen we het behoud van de oceanen het beste aanpakken? Onderzoekers gingen op zoek naar de meest effectieve methode. Ze zochten naar locaties waar de meeste soorten voorkwamen en locaties waar de meest kwetsbare soorten voorkwamen. Hier rolt een kaart uit waarop in één oogopslag te zien is welke gebieden we moeten behouden, willen we zoveel mogelijk diersoorten in stand houden.

WIST U DAT…

…sommigen er niet zeker van zijn dat we bedreigde dieren wel moeten redden?

Negen
Op die kaart pronken twintig belangrijke leefgebieden. Maar negen ervan blijken de meeste soorten te bevatten. Als we die negen in stand weten te houden, blijft zeker 84 procent van alle zoogdieren in de oceanen in leven. Opvallend genoeg vormen de negen leefgebieden (met in totaal 108 soorten erin) slechts vier procent van de oceanen. De gebieden bevinden zich voor de kust van Mexico, het oosten van Canada, Peru, het noordwesten van Afrika. Japan, Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Zuid-Afrika.

De andere elf
Dat we met deze negen gebieden de meeste soorten kunnen redden, wil niet zeggen dat we de andere elf gebieden moeten vergeten. De negen gebieden bevatten de meeste soorten, maar er zijn nog enkele soorten die enkel in die andere elf gebieden voorkomen en dat maakt ook deze leefgebieden belangrijk.

De kaart geeft onderzoekers voor het eerst een precies beeld van de biodiversiteit en de plaatsen waar deze het grootst is. En dat is nuttige informatie als we die biodiversiteit willen behouden.

Bronmateriaal

"Preserving four percent of the ocean could protect most marine mammal species, study finds" - Physorg.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tim Sackton (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd