Meer in Texas kleurt rood

Een rood meer. Het lijkt wel een Bijbels tafereel, maar in werkelijkheid eist de aanhoudende droogte hier zijn tol.

Het OC Fisher Reservoir in een park in Texas heeft het moeilijk. De droogte zorgt ervoor dat het reservoir uitzonderlijk laag staat. En alsof dat nog niet sneu genoeg oogt, kleurt het water ook nog eens rood.

Plagen
Het doet velen denken aan de plagen die volgens de Bijbel ooit het oude Egypte troffen. En sommigen zijn ervan overtuigd dat het rode water getuigt van het naderende einde.

WIST U DAT…

Dode vis
Maar onderzoekers hebben een andere verklaring. Vorig jaar nog zat het meertje vol met vis. Maar de droogte heeft het waterpeil flink doen dalen en inmiddels lijkt al het leven in het meertje uitgestorven. Dode vissen zijn met duizenden tegelijk boven komen drijven. In zo weinig water is ook te weinig zuurstof voor de dieren om te overleven.

De één zijn dood is echter de ander zijn brood. En dat geldt ook hier. Vissen leggen massaal het loodje en bacteriën enteren het meertje. Het zou voornamelijk gaan om de Chromatiaceae-bacterie. Dit micro-organisme doet het uitstekend in water met weinig zuurstof. En het zijn de bacteriën die het weinige water dat nog in het meertje staat die rode kleur geven.

Bronmateriaal

"End Times? Texas Lake Turns Blood-Red" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Texas Parks and Wildlife .

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd