Wanneer mannelijke grote bruine vleermuizen op jacht gaan en een prooi zien, claimen ze die direct. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ze maken een specifiek geluid waarmee ze aan andere vleermuizen willen laten weten dat de prooi in kwestie van hen is en dat de anderen moeten maken dat ze wegkomen.
Wanneer grote bruine vleermuizen rondvliegen, maken ze geluidjes om zich te oriënteren. Dat wordt ook wel echolocatie genoemd. Maar toen onderzoekers geluidsopnamen van grote bruine vleermuizen terugluisterden, ontdekten ze dat de vleermuizen kreten slaakten die anders zijn dan de typische echolocatie-geluiden. Ze vroegen zich af wat die kreten betekenden en zetten een experiment op.
Experiment
De onderzoekers lieten mannelijke en vrouwelijke grote bruine vleermuizen alleen of met z’n tweeën rondvliegen. Terwijl ze vlogen, verleidden de onderzoekers ze met meelwormen. Terwijl het experiment gaande was, maakten de onderzoekers video- en geluidsopnamen. Zo ontdekten ze dat alleen mannetjes de kreten – die ietsje langer duren en een lagere frequentie hebben dan de echolocatie-geluiden – maakten. En de mannetjes maakten de kreten vaak terwijl ze op de meelworm afvlogen en terwijl het mannetje waarmee ze vlogen zijn afstand tot degene die de kreet slaakte, vergrootte.
Claim
De onderzoekers concluderen in hun paper dan ook dat vleermuizen met de kreet voedsel claimen. Ze roepen eigenlijk: “Van mij!” en vergroten daarmee de kans op een lekker maaltje. “Mannelijke grote bruine vleermuizen gebruiken sociale kreten die van mannetje tot mannetje verschillen om andere vleermuizen weg te jagen en hun kansen op een maaltijd te vergroten,” stelt onderzoeker Genevieve Wright. “Akoestische communicatie onder vleermuizen kan wel eens veel geavanceerder zijn dan gedacht.”
Onduidelijk is nog waarom alleen mannelijke grote bruine vleermuizen de kreten maken. Wellicht komt het doordat vrouwtjes vaker met familieleden op jacht gaan.