Invasieve insecten kosten mogelijk tot wel 270 miljard dollar per jaar

En de kosten gaan waarschijnlijk – door toedoen van klimaatverandering en de groeiende wereldhandel – alleen maar hoger uitvallen. Dat suggereert nieuw onderzoek.

We spreken over invasieve insecten, wanneer deze voorkomen en zich vermenigvuldigen in een gebied waar ze eigenlijk niet thuishoren. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan de termiet Coptotermes formosanus. Oorspronkelijk komt deze alleen in het oosten van Azië voor, maar vandaag de dag vinden we de termietensoort ook in de VS, Zuid-Afrika en Hawaii terug. De termiet is zeer destructief en kan tot wel 400 gram hout per dag nuttigen. Een ander voorbeeld is de plakker (Lymantria dispar), een vlinder die oorspronkelijk in Eurazië thuishoort, maar vandaag de dag ook in een groot deel van Noord-Amerika leeft.

Op de foto

Op de foto helemaal bovenaan dit artikel zie je de termiet Coptotermes formosanus. Het is volgens de onderzoekers het insect dat de meeste kosten met zich meebrengt: zo’n 30 miljard dollar per jaar.

Beschadigingen
Deze invasieve insecten kosten geld. En onderzoekers komen nu met een schatting van de kosten. En die liegt er niet om. In het blad Nature Communications is te lezen dat invasieve insecten jaarlijks zo’n 70 miljard dollar aan kosten met zich meebrengen. We hebben het dan alleen nog maar over kosten de gemaakt worden door beschadigingen aan producten en bestrijding van de insecten. “De meeste schade aan de industrie vindt plaats in de landbouw en bosbouw – beschadigingen aan en verlies van producten, maar ook kosten voor het opruimen, uitroeien en de preventie,” vertelt onderzoeker Corey Bradshaw.

Gezondheidskosten
Daarnaast schatten de onderzoekers dat invasieve insecten per jaar meer dan 6,9 miljard dollar aan gezondheidskosten met zich meebrengen. “Miljarden dollars worden gespendeerd aan de behandeling en preventie van infectieziekten zoals knokkelkoorts, het westnijlvirus en chikungunya-virus, die verspreid worden door insecten die andere landen zijn binnengevallen.”

Topje van de ijsberg
De onderzoekers denken echter dat de in hun studie genoemde kosten nog maar het topje van de ijsberg zijn. Ze wijzen erop dat veel gebieden in de wereld – waaronder Afrika en Zuid-Amerika – nog geen nauwkeurige schatting hebben gemaakt van de kosten van invasieve insectensoorten. Als we alle informatie over het effect van invasieve insectensoorten voorhanden zouden hebben, kunnen de totale jaarlijkse kosten dan ook wel eens veel hoger uitvallen dan deze eerste schatting stelt en gemakkelijk uitkomen op zo’n 270 miljard dollar. “Uiteindelijk betaalt de gemiddelde burger het grootste deel van deze kosten, maar we kunnen de duurste beschadigingen doorgaans terugdringen door te investeren in betere detectiemethoden en snelle uitroeiing.”

Zoals het er nu naar uitziet, zullen de kosten van invasieve insectensoorten alleen maar toenemen, zo benadrukken de onderzoekers. En wel onder invloed van twee ontwikkelingen: klimaatverandering en de groeiende wereldhandel. Zo zou klimaatverandering alleen al kunnen leiden tot een kostenstijging van 18 procent. De onderzoekers pleiten dan ook voor het nauwkeurig monitoren van invasieve soorten, een goede voorbereiding op de komst van meer invasieve soorten en veel meer onderzoek naar de omvang en oplossing van het probleem.

Bronmateriaal

"Invasive insects : an underestimated cost to the world economy" - CNRS
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Scott Bauer / US Department of Agriculture, Agricultural Research Service.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd