Halve meter grote kwallen gespot in de Waddenzee

kwal

In de Waddenzee huizen reuzenkwallen. Ze hebben een doorsnede van ongeveer een halve meter en wegen een slordige elf kilo. Ze hebben de zachte winter overleefd, zijn al die tijd door blijven groeien en meren nu onder meer op Texel aan.

Tijdens een koude winter gaan kwallen dood. Alleen de poliepen blijven in leven. Zo tegen het einde van de lente snoeren deze weer kwallen af. En in de zomer ziet u die terug op het strand of voor de kust. Omdat ze maar enkele maanden hebben kunnen groeien, zijn ze doorgaans klein.

Een reuzenkwal op het strand van Texel. Afbeelding: Foto Fitis / Sytske Dijksen.
Een reuzenkwal op het strand van Texel. Afbeelding: Foto Fitis / Sytske Dijksen.

Texel
Maar nu zijn er onder meer op Texel reuzenkwallen aangespoeld. Ze zijn ongeveer een halve meter breed en wegen meer dan tien kilo. Het zijn kwallen die de bijzonder zachte winter overleefd hebben en al die tijd zijn blijven groeien.

Moment
Dat de kwallen zo groot zijn, is bijzonder. Maar ook het moment waarop ze opduiken, is uitzonderlijk. Normaal zijn deze kwallen alleen in de nazomer en herfst langs de Nederlandse kust te spotten.

De reuzenkwallen die nu onder meer op Texel aanspoelen, behoren tot de soort Rhizostoma pulmo, oftewel zeepaddenstoel of bloemkoolkwal. Ze zijn bol en blauwkleurig. De kwallen hebben acht vangarmen, maar hebben geen tentakels. Ze zijn ongevaarlijk en steken niet.

Bronmateriaal

"Reuzenkwal is overlever" - Ecomare.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door tato grasso (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd