Gletsjers ontdekt in ‘vervloekte’ bergen van Albanië

Een team van geografen van de universiteit van Manchester heeft vier gletsjers gevonden op één van de meest onbewoonbare plekken van Europa. De gletsjers liggen in de zogenaamde ‘vervloekte’ bergen van Albanië op een hoogte van 2.000 meter. Dit is zeer laag voor in zo’n zuidelijk gebied.

De meeste zuidelijke gletsjers liggen veel hoger dan 2.000 meter. Als ze überhaupt al voorkomen in zuidelijke gebieden. De meeste gletsjers overleven alleen op hogere bergen in het noorden, zoals de Alpen.

De Prokletije bergen – bekend als de ‘vervloekte’ bergen in Albanië – strekken uit van Noord-Albanië tot het oosten van Montenegro. De gletsjers – waarvan de grootste een oppervlak heeft van zes voetbalvelden – variëren in grootte. Dit is afhankelijk van de sneeuwval in de winter en de temperatuur in de zomer.

“Niemand wist van het bestaan van deze gletsjers af, behalve enkele lokale schaapherders”, vertelt Dr. Philip Hughes van de universiteit. “Het is dan ook fantastisch dat we ze hebben gevonden.”

Er zijn meerdere redenen waarom de gletsjers nooit eerder zijn ontdekt. Zo was het gebied tot voor kort omgeven door oorlog. Nog geen tien jaar geleden was het verboden om de grens over te steken van Montenegro naar Albanië. Daarnaast ligt er nog erg laat sneeuw in het gebied en zijn de gletsjers dus moeilijk te zien in Google Earth.

Hughes hoopt dat de gletsjers binnenkort te zien zijn voor toeristen, net zoals de gletsjers in de Alpen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd