Elf miljoen jaar oude primaat gevonden

Wetenschappers hebben op een vuilnisbelt in Spanje de restanten van een elf miljoen jaar oude primaat gevonden. Het gaat om een geheel nieuwe soort die de naam pliopithecus canmatensis heeft gekregen. Het dier behoorde tot een uitgestorven familie van apen die van Afrika tot Eurazië voorkwamen.

De onderzoekers hebben het dier op basis van kaakfragmenten en tanden weten te identificeren. De ontdekking van de nieuwe soort werpt licht op de evolutie van de primaten. De ontwikkeling van de familie wordt gekenmerkt door twee belangrijke takken: de apen uit de oude wereld en de mensachtigen. Dit exemplaar maakt deel uit van de eerste tak en zou oorspronkelijk uit Azië komen.

De wetenschappers vermoeden dat de nieuwe soort zo’n vijftien miljoen jaar geleden in het huidige Spanje arriveerde. Hoewel de aap met een leeftijd van elf miljoen jaar een mooie tijd terug gaat, is het exemplaar niet de oudste aap ter wereld. Eerder werd al een exemplaar dat 58 tot 55 miljoen jaar geleden leefde, ontdekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd