Dwerglemuur met zwartomrande ogen ontdekt

dwerglemuur

Wetenschappers hebben op Madagaskar een nieuwe soort dwerglemuur ontdekt. Het beestje is ongeveer 18,2 centimeter lang.

lemuurDe nieuwe dwerglemuur heeft de naam Cheirogaleus andysabini gekregen. De dwerglemuur is ongeveer 18,2 centimeter lang. Zijn staart meet 27,1 centimeter en het beestje weegt ongeveer 310 gram. De ledematen en het hoofd van de dwerglemuur zijn bruin. De onderkaak en buik zijn wit. Rond de ogen van de dwerglemuur zijn zwarte kringen te zien.

Rivier
Onderzoekers ontdekten de nieuwe dwerglemuur ten noordwesten van de Irodo-rivier. Deze rivier scheidt C. andysabini van andere soorten uit het geslacht Cheirogaleus.

Nationaal park
C. andysabini leeft in en nabij een nationaal park. Maar daarmee is de toekomst van de soort niet veilig, zo benadrukken de onderzoekers. Het nationale park wordt – net als andere bossen op Madagaskar – bedreigd door de landbouw en zoektocht naar kolen.

Dwerglemuren komen van nature enkel op Madagaskar voor. De afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe soorten op het eiland ontdekt. Twee jaar geleden bijvoorbeeld nog een familielid van C. adnysabini: C. lavasoensis. De onderzoekers verwachten dat er in de toekomst nog wel meer nieuwe soorten dwerglemuren op Madagaskar worden ontdekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd