Dit zijn de eerste dronebeelden gemaakt vanuit het binnenste van een orkaan

Met behulp van een speciaal dronescheepje hebben onderzoekers het door een orkaan veroorzaakte geweld op zee vastgelegd. De beelden zijn indrukwekkend.

De beelden zijn gisteren op open zee gemaakt door een speciaal daarvoor ontwikkeld droneschip: Saildrone Explorer SD 1045. De drone maakt deel uit van een vloot van vijf Saildrones die tijdens het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan drijven om meer informatie te verzamelen over het ontstaan en de ontwikkeling van orkanen. Wetenschappers hopen op basis van die data een beter beeld te krijgen van de drijvende krachten achter orkanen en nauwkeuriger te kunnen gaan voorspellen hoe groot en krachtig orkanen worden.

Sam
En op jacht naar die informatie werd Saildrone Explorer SD 1045 gisteren geconfronteerd met orkaan Sam. De drone kwam midden in de orkaan terecht, maar bleef filmen. Het resulteert in de allereerste door een drone in een orkaan gemaakte videobeelden.

De beelden onthullen hoe de drone heen en weer geslingerd wordt op metershoge golven. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – eigenaar van de Saildrones – kreeg de drone te maken met wel 15 meter hoge golven en windsnelheden van bijna 200 kilometer per uur.

Speciaal ontwerp
Dat de Saildrone het na kan vertellen, is te danken aan het feit dat deze hier speciaal voor ontworpen is. Het is eigenlijk een klein bootje met daarop een speciale ‘orkaanvin’. Die vin zorgt ervoor dat het bootje ook bij extreme wind en golven overeind blijft. “Saildrone gaat waar geen onderzoeksschip ooit gegaan is en vaart recht op het oog van de orkaan af,” stelt Richard Jenkins, oprichter van het bedrijf dat de Saildrones produceert. “Nadat we met Saildrones eerder de Arctische en Zuidelijke Oceaan bereikt hebben, waren orkanen de laatste te nemen hindernis. We zijn trots dat we een vaartuig ontwikkeld hebben dat in de meest extreme weersomstandigheden op aarde kan opereren.”

Naast de beelden die SD1045 gemaakt heeft, is er ook heel wat data verzameld. Een analyse daarvan volgt en zal ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. “Door data verzameld door de saildrones te gebruiken, verwachten we de modellen waarmee we een snelle intensivering van orkanen voorspellen, te kunnen verbeteren,” stelt onderzoeker Greg Foltz, verbonden aan NOAA. “Snelle intensivering, waarbij de wind in een paar uur enorm aantrekt, is een serieuze bedreiging voor kustgemeenschappen. Nieuwe data van saildrones en andere onbemande systemen die NOAA gebruikt, helpen ons om de drijvende krachten achter orkanen beter te begrijpen en gemeenschappen eerder te waarschuwen.”

Bronmateriaal

"A world first: Ocean drone captures video from inside a hurricane" - NOAA
Afbeelding bovenaan dit artikel: Saildrone Inc / NOAA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd