Nog op zoek naar een lekker gerecht voor in uw kerstmenu? Wageningse wetenschappers komen met een duurzame suggestie: meelwormen. De kweek ervan is een stuk beter voor het milieu dan de productie van kippen-, varkens- en rundvlees.
Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Uit hun studie blijkt dat meelwormen een zeer geschikte en duurzame bron van dierlijk eiwit zijn. In de toekomst kunnen de insecten dan ook wel eens een zeer bruikbaar alternatief voor de productie van kippen-, varkens- en rundvlees zijn.
Veeteelt
Op dit moment neemt de veeteelt ongeveer 70 procent van de beschikbare landbouwgrond in beslag. Ook levert deze sector een belangrijke bijdrage aan het broeikaseffect: ongeveer vijftien procent van de broeikasuitstoot komt hier vandaan. En in de toekomst wordt de vraag naar dierlijke eiwitten alleen maar groter, zo suggereert onderzoek. Tegen 2050 zou de behoefte aan dierlijke eiwitten voor de menselijke consumptie met zeventig tot tachtig procent zijn gestegen. Het is onwaarschijnlijk dat de veeteeltsector aan deze vraag gaat kunnen voldoen.
Alternatief
En dus moeten we op zoek naar een alternatief. Insecten bijvoorbeeld. Maar zijn die nu werkelijk beter voor het milieu? De onderzoekers van de universiteit van Wageningen beten zich in dat vraagstuk vast en besloten proefondervindelijk vast te stellen hoe het nu precies zat als het gaat over de kweek van meelwormen (een mooi voorbeeld van een eetbaar insect) en het milieu. Het is voor het eerst dat onderzoekers deze methode gebruiken om daar onderzoek naar te doen.
Analyse
De onderzoekers onderwierpen een productieketen van meelwormen aan een levenscyclusanalyse. Hierbij wordt de hele productieketen bestudeerd en gekeken hoeveel broeikasgassen er tijdens deze productieketen geproduceerd worden, hoeveel energie er wordt verbruikt en hoeveel landoppervlak er nodig is voor de productie. Daarna vergeleken de onderzoekers die analyse met die van productieketens van meer gangbare bronnen van dierlijk eiwit: kip, varken en rund.
De resultaten zijn duidelijk. Gedurende de hele productieketen van meelwormen die uiteindelijk leidt tot de productie van één kilo eiwit, wordt minder energie verbruikt dan tijdens de productieketen van rundvlees die ook in één kilo eiwit resulteert. Het energieverbruik van de productieketen van meelwormen blijkt vergelijkbaar met die van varkensvlees en ietsje hoger te liggen dan die van kip of melk. De broeikasgasproductie van de productieketen van meelwormen ligt veel lager. Ook is voor de productieketen van meelwormen veel minder land nodig dan voor de productie van kip- en varkensvlees (twee tot drieënhalf keer zoveel land nodig) en rundvlees (tien keer zoveel land nodig). Het onderzoek wijst er dan ook op dat het milieu erbij gebaat is wanneer we de meelworm als vleesvervanger gaan inzetten.