De krokodil slaapt echt met één oog open

krokodil

Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen.

Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden. Terwijl dit oog ‘de wacht houdt’ kan het andere oog en de andere hersenhelft slapen.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt onder meer dat krokodillen sterker geneigd zijn om met één oog open te slapen wanneer mensen aanwezig zijn. In dat geval was het open oog ook altijd op die mensen gericht, zo is te lezen in het blad The Journal of Experimental Biology.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat sommige vogels en zoogdieren die in zee leven – zoals bijvoorbeeld dolfijnen – met één oog open slapen. Het is echter voor het eerst dat onderzoeker aantonen dat ook krokodillen één hersenhelft draaiende houden terwijl de andere hersenhelft slaapt. De onderzoekers noemen de nieuwe studie opwindend, mede omdat deze een andere kijk geeft op de evolutie van slaap. “Wat wij zien als ‘normaal slaapgedrag’ (waarbij het hele brein slaapt, red.) kan wel eens veel recenter zijn ontstaan dan gedacht,” stelt onderzoeker Michael Kelly.

Bronmateriaal

"Crocs sleep with one eye open" - Latrobe.edu.au

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd