Zwitserse robots transformeren tot mobiel meubilair

robots

Zwitserse onderzoekers hebben wel heel futuristisch meubilair gemaakt. Hun robotische meubels kunnen zichzelf verplaatsen en – geheel zelfstandig – van vorm veranderen. Dat betekent onder meer nooit meer sjouwen met zware meubels!

Het meubilair bestaat uit verschillende robotische modules. De modules doen nog het meest denken aan dobbelstenen. Ze zijn uitgerust met een accu, drie motoren en ‘klauwen’ die ze in kunnen trekken en uit kunnen steken. Met die klauwen grijpen de modules andere modules vast. Zo kunnen meerdere modules samen een bouwwerk vormen. Bijvoorbeeld een stoel of een tafel.

Lampje nodig?
Maar de modules doen niet alleen dienst als meubilair. Ook het decoreren van de woonruimte is aan de robotische modules besteed. De onderzoekers hebben namelijk passieve elementen ontwikkeld waar de robotische modules ook mee uit de voeten kunnen. Heel concreet gaat het om een speciaal oppervlak met daarin gaatjes waar de klauwen van de robotische modules precies inpassen. Door deze oppervlakken langs de muur of op tafels te bevestigen, kunnen de robots langs de muur lopen of zich aan ‘gewoon’ meubilair hechten. Meerdere modules kunnen dan bijvoorbeeld een kapstok aan de muur of een lamp op de tafel vormen. Omdat de robots zich kunnen verplaatsen, zou zo’n lamp of kapstok je wanneer je door de kamer loopt, kunnen volgen. “Dat kan heel handig zijn voor mensen met een handicap: zij kunnen objecten vragen om dichterbij te komen of uit de weg te gaan,” legt onderzoeker Auke IJspeert uit.

Een tafel bestaande uit robotische modules en een passief element. Afbeelding: Biorobotics Laboratory, EPFL.
Een tafel bestaande uit robotische modules en een passief element. Afbeelding: Biorobotics Laboratory, EPFL.

Nooit meer verslapen
Maar de ‘Roombots’ – zoals de onderzoekers hun robots noemen – zijn ook interessant voor gezonde mensen. Hoe handig zou het bijvoorbeeld zijn als de bloemen in je vensterbank dankzij de robotische modules gewoon van plek veranderen als ze te veel of te weinig zon vangen? En je je nooit meer verslaapt, omdat zodra de wekker gaat je nachtkastje – met daarop de wekker – de kamer uitsnelt? En wat te denken van nooit meer sjouwen met zware meubels als je gaat verhuizen of een feestje hebt: het meubilair haast zichzelf immers uit de kamer.

In theorie kan het allemaal. “Wat je alleen moet doen, is de plattegrond van je kamer programmeren en de modules doen vervolgens de rest.” Toch wil dat niet zeggen dat de robotische meubels op korte termijn ons leven gaan verlichten. Eerst zullen nog wat hindernissen moeten worden genomen. Zo moet het aantal modules dat samen objecten kan vormen, omhoog zodat ook complexe meubels gemaakt kunnen worden. Ook aan de batterijduur van de robots moet worden gesleuteld.

De robots kunnen objecten ook verplaatsen. Afbeelding: Biorobotics Laboratory, EPFL.
De robots kunnen objecten ook verplaatsen. Afbeelding: Biorobotics Laboratory, EPFL.

Bronmateriaal

"Robots transform into furniture at EPFL" - EPFL.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Biorobotics Laboratory / EPFL.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd